Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Adzuki


Znáte fazole Adzuki?


Říká se jim také královny fazolek. Fazolky Adzuki se pěstují v Japonsku, kde jsou společně se sójou nejoblíbenější luštěninou. Fazole se řadí mezi luštěniny, ale Adzuki jsou rozhodně stravitelnější oproti ostatním luštěninám. Mají výrazně nasládlou oříškovou chuť.


Adzuki jsou vlastně malé tmavě červené či hnědé fazolky, které mají podlouhlý tvar. Některé z vás možná bude zajímat, že tyto fazolky mají velký význam pro harmonii jin a jang. Fazolky zesilují jangový charakter. Dle čínsko-japonské medicíny jsou centrem životní energie právě ledviny. Proto jsou v těchto zemích tak oblíbené.


Jaké jsou nutriční hodnoty ve 100 g těchto fantastických fazolek?


  • Tuky - 1 g

  • Bílkoviny - 39,1 g

  • Sacharidy - 63 g

  • Počet kalorií (kcal) - 648,41

  • Energie (kJ) - 2 713


Čím našemu tělu prospívají?


Fazole Adzuki ohromně prospívají ledvinám. Také vás díky fosforu zbaví únavy. Jsou bohaté na rostlinné bílkoviny a vápník. Pokud si dopřejete 1 šálek fazolí denně, je úplně jedno jaký druh použijete, pomohou vám snížit hladinu LDL cholesterolu až o 20 % a také snižují krevní tlak.  Také dokážou stabilizovat inzulín a krevní cukr a také výrazně snížit riziko mozkové mrtvice či infarktu. Prospívá nejen ledvinám, ale i trávícímu traktu. Fazolky Adzuki obsahují železo, draslík, zinek, vitamíny skupiny A a B.


Fazolky Adzuki v kuchyni


V Japonsku se z nich připravují dezerty a sladké pasty, jejichž názvy jsou - an, koshi-an, tsubushi-an. Také je nejčastěji podávají s rýží. Fazole Adzuki si oblíbili především vegetariáni. Používají se do polévek, salátů, nákypů a do pomazánek. Můžete je sehnat i ve formě polévek, pokrmů z rýže a mouky. A přímo z té mouky se pak vyrábí marmeláda či bonbony. Jestliže vás po konzumaci fazolí trápí plynatost, postupem času sama vymizí, neboť se tělo přizpůsobí a nakonec se trávení zlepší. Fazolky mají úplně stejnou dobu varu jako rýže. Než je začnete vařit, raději je nechte namočené - minimálně 6 hodin, ale klidně je můžete nechat ve vodě i přes noc.



Fotogalerie

Veronika

15. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře