Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ajvar - omáčka z Balkánu

Už jste ochutnali ajvar?

Jedná se o tradiční hustou omáčku z Balkánu, kde se používá jako příloha. Hodí se k pečeným či grilovaným masům, ale přidává se i do omáček. Ajvarem dochutíte těstoviny a můžete z něj připravit i pomazánky.

Poctivý ajvar ale nepřipravíte do několika minut. Spíše se připravte, že vám vaření ajvaru “spolkne” i několik hodin. Za tu námahu to ale určitě stojí. Jestli nechcete ztrácet tolik času, připravte si ajvaru větší množství, ať jej máte do zásoby.

Ajvar (přibližně 1 l)

  • Lilek - 2 ks

  • Olej - 170 ml (slunečnicový)

  • Kapie (dlouhé červené papriky) - 5 kg

  • Sůl


Lilky dejte péct i se slupkou do předehřáté trouby na 200 °C minimálně na půl hodiny. Po upečení je nechte vychladnout a pak jim vydlabejte dužinu. Papriky nijak nekrájejte, jen je ogrilujte. Můžete je opéct i v troubě, záleží na vás. Hotové papriky poznáte podle tmavě hnědé slupky s malými puchýřky.


Dejte je do misky a na 15 minut je přikryjte fólií nebo je vložte do sáčku a uzavřete. Slupky pak půjdou snadněji dolů. Zbavte papriky i stopek a jádřinců. Pak je rozemelte v mlýnku na maso, také je můžete propasírovat lisem na brambory nebo je jednoduše nakrájíte nadrobno.


Jestli se ptáte, zda by nebylo možné je rozmixovat? Ano, můžete použít mixér, ale dejte pozor, ať je nerozmixujete na kaši. Směs pak dejte do hrnce, přidejte sůl a olej a pomalu vařte 3 hodiny. Udržujte směs těsně pod bodem varu a stále ji míchejte. Směs se musí dokonale propojit, jedině tak vznikne kompaktní pasta.


Po uvaření ji nalijte do sklenic, které ještě nakonec zavaříte. Sterilizovat byste měli asi 20 minut při teplotě 85 °C. Několik dní nechte ajvar odpočívat. Jakmile sklenici otevřete, dejte ji do lednice. Takhle vám může vydržet i měsíc. Jestli milujete pikantnější omáčky, můžete si do omáčky přisypat i trochu pepře nebo nakrájet chilli papričky.


Fotogalerie

LucieBlazejova

23. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře