Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ananas - skvělý je na grilu!


Ananas - zkrášluje i léčí


Jedná se o tropické ovoce, které má sladkou chuť, obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek. Je chráněn tvrdou šupinatou kůrou. Do Evropy se ananas dostal v roce 1493 a nepřivezl jej nikdo jiný než Kryštof Kolumbus.


Účinky


Ananas obsahuje až 90 % vody a zbylých 10 % patří sacharidům. Je bohatý na vápník, fosfor, sodík, železo, draslík a kyselinu citronovou a maleinovou. Najdeme v něm také vitamín C, A a B - především riboflavin a thiamin. Obsahuje i vitamín H (biotin), jenž prospívá vlasům, pokožce i vašim nehtům. Posiluje imunitu, působí preventivně proti vzniku rakoviny a čerstvý ananasový džus pomáhá při horečce. Ananas se také doporučuje při střevních potížích či průjmu.


Ovšem nejznámější látka ananasu je enzym bromelin. Ten pomáhá odbourat bílkoviny, což prospívá trávení. Má tak silný účinek, že lidé, kteří pracují na ananasových plantážích či v konzervárnách, musí mít ochranné obleky. Jinak by hrozilo poškození pokožky. V lékařství zkoumali využití bromelinu a prokázali, že je účinným pomocníkem při rozpouštění krevních sraženin. Takže vlastně umí snížit srážlivost krve. Pak se potvrdilo, že pomáhá proti trombóze, infekcím močového ústrojí a využívá se i pro léčbu revmatismu. Ananas patří mezi nejúčinnější spalovače tuků. Po těžkém jídle je ideálním dezertem ananas, neboť usnadňuje trávení.


Ananas v kuchyni


Konzervovaný ananas má jen polovinu účinných látek oproti čerstvému. Většina bromelinu se rozloží, takže, pokud můžete, raději volte čerstvý ananas. Jak poznáte nezralý ananas? Prý se pozná tak, že se dá lehce vytáhnout některý z jeho prostředních listů. To, že je ananas zralý a je opravdu vitamínovou bombou, potvrdí i to, že budete mít podrážděná ústa (nejčastěji patro) nebo vám poleptá zubní sklovinu. Což určitě zažila většina z vás.


Ananas můžete i tepelně upravovat. Používá se do masových směsí, omáček, můžete jej ugrilovat nebo ho můžete osmažit v těstíčku. V rámci studené kuchyně se nejčastěji používá do ovocných, zeleninových, masových či těstovinových salátů. Využít se dá i k dozdobení dortů a jiných moučníků - puding, zmrzlina, krémy a podobně. V ledničce vám vydrží klidně celý měsíc.




Fotogalerie

Veronika

13. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře