Ananas - skvělý je na grilu!


Ananas - zkrášluje i léčí


Jedná se o tropické ovoce, které má sladkou chuť, obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek. Je chráněn tvrdou šupinatou kůrou. Do Evropy se ananas dostal v roce 1493 a nepřivezl jej nikdo jiný než Kryštof Kolumbus.


Účinky


Ananas obsahuje až 90 % vody a zbylých 10 % patří sacharidům. Je bohatý na vápník, fosfor, sodík, železo, draslík a kyselinu citronovou a maleinovou. Najdeme v něm také vitamín C, A a B - především riboflavin a thiamin. Obsahuje i vitamín H (biotin), jenž prospívá vlasům, pokožce i vašim nehtům. Posiluje imunitu, působí preventivně proti vzniku rakoviny a čerstvý ananasový džus pomáhá při horečce. Ananas se také doporučuje při střevních potížích či průjmu.


Ovšem nejznámější látka ananasu je enzym bromelin. Ten pomáhá odbourat bílkoviny, což prospívá trávení. Má tak silný účinek, že lidé, kteří pracují na ananasových plantážích či v konzervárnách, musí mít ochranné obleky. Jinak by hrozilo poškození pokožky. V lékařství zkoumali využití bromelinu a prokázali, že je účinným pomocníkem při rozpouštění krevních sraženin. Takže vlastně umí snížit srážlivost krve. Pak se potvrdilo, že pomáhá proti trombóze, infekcím močového ústrojí a využívá se i pro léčbu revmatismu. Ananas patří mezi nejúčinnější spalovače tuků. Po těžkém jídle je ideálním dezertem ananas, neboť usnadňuje trávení.


Ananas v kuchyni


Konzervovaný ananas má jen polovinu účinných látek oproti čerstvému. Většina bromelinu se rozloží, takže, pokud můžete, raději volte čerstvý ananas. Jak poznáte nezralý ananas? Prý se pozná tak, že se dá lehce vytáhnout některý z jeho prostředních listů. To, že je ananas zralý a je opravdu vitamínovou bombou, potvrdí i to, že budete mít podrážděná ústa (nejčastěji patro) nebo vám poleptá zubní sklovinu. Což určitě zažila většina z vás.


Ananas můžete i tepelně upravovat. Používá se do masových směsí, omáček, můžete jej ugrilovat nebo ho můžete osmažit v těstíčku. V rámci studené kuchyně se nejčastěji používá do ovocných, zeleninových, masových či těstovinových salátů. Využít se dá i k dozdobení dortů a jiných moučníků - puding, zmrzlina, krémy a podobně. V ledničce vám vydrží klidně celý měsíc.




přidejte na:

13. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
No fajn, ale myslel jsem, že tady nebudou jenom kecy, ale recept!

Miroslav Masny 22. 05. 2021, 02:08