Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ančovičky - základ středomořské kuchyně


Ančovičky neboli sardelky


Sardelové filety tvoří základ středomořské kuchyně. Používají se v turecké, marocké i italské kuchyni. Ančovičky jsou přibližně 10 cm dlouhé, mají výraznou rybí chuť a jsou také velmi slané, tak dejte pozor, abyste nakonec jídlo nepřesolili. Je v nich obsaženo obrovské množství selenu, vitamínu D, fosforu a jsou bohaté i na bílkoviny.  


Využití v kuchyni


Většinou je seženete naložené v oleji, ale kvalitnější jsou ve sklenici. Sardelky ve sklenici mají i další výhodu - sklenici můžete opět uzavřít, neboť má šroubovací víčko. Do jídla se přidává jen několik kousků, takže ty nespotřebované sardelky nemusíte vyhazovat. Při nákupu si raději pozorně přečtěte obal, protože naše legislativa povoluje využívání názvu “sardinky” nejen pro skutečné sardinky, ale také pro šproty a ančovičky. Šproty a sardinky jsou ale jiné ryby, které jsou s ančovičkami pouze příbuzné.


Výborně vám poslouží k dochucení omáček, salátových zálivek, těstovin nebo je dejte do slaného koláče (quiche) či na pizzu. Hodí se také do míchaných vajíček či se přidávají do olivové tapenády, což je tradiční středomořská pomazánka. Ančovičky povýší vaše vaření na vyšší úroveň, neboť i z obyčejného sendviče se po přidání sardelek stane luxusní pochoutka. Klidně jimi můžete ozdobit i jednohubky či chlebíčky. Skladujte v chladu a zpracujte co nejdříve (max. do 3 dnů) nebo je dejte zamrazit. Pokud k nim chcete podávat víno, volte raději suché bílé víno, které zmírní příliš slanou chuť ančoviček.


Ochutnejte olivovou tapenádu (2 - 4 porce)


Tato vynikající pomazánka skvěle dochutí pečené maso, zeleninový salát nebo slaný koláč. V ledničce vám vydrží i několik dní. Servírujte ji ideálně na toustech či na opečené bagetě.


  • Černé olivy - 200 g

  • Ančovičky v oleji - 4 filety

  • Česnek - 2 stroužky

  • Kapary - 1 hrst

  • Citronová šťáva

  • Olivový olej

  • Pepř - čerstvě namletý


Všechny suroviny jednoduše rozmixujte nebo rozmačkejte v hmoždíři. Měla by vám vzniknout hutná pasta, do které pak přidáte trochu citronové šťávy a olivový olej. Servírujte ji ideálně na toustech či na opečené bagetě. Nakonec je ještě můžete dozdobit kousky oliv či ančoviček.


Fotogalerie

Veronika

06. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře