Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Angreštová sezóna právě začíná


Angrešt je přímo naplněn k prasknutí blahodárnými látkami, které prospívají našemu zdraví. Přesto nechutná každému. Pokud ani vy nepatříte mezi příznivce tohoto skvělého ovoce, možná po dnešku změníte názor. Můžete si s námi připravit angreštové smoothie, čatní nebo džem.


Z angreštu si můžete připravit džem, džus, omáčky, koláče, jednohubky, ale přidává se i do salátů, k masu či uzeninám a dokonce k mořským plodům. Jestli chcete, aby vám déle vydržel, skladujte jej v ledničce či na temném a chladném místě - třeba ve spíži.



Vyzkoušejte smoothie s angreštem (3 porce)

  • Angrešt - 300 ml

  • Bílý jogurt - 200 ml

  • Citronová šťáva - 2 lžíce

  • Banán - 1 ks

  • Cukr - 3 lžičky



Angrešt si nejdříve očistěte a vhoďte ho s jogurtem a nakrájeným banánem do mixéru. Vše důkladně rozmixujte a pak dochuťte citronovou šťávou a cukrem. Před podáváním byste směs měli pořádně vychladit.


Pikantní čatní s angreštem a česnekem (4 porce)

  • Angrešt - 1 kg

  • Ocet (8%) - 2 dl

  • Sůl - 1 lžička

  • Cukr - 500 g

  • Česnek - 2 stroužky

  • Mletý kmín - špetka

  • Zázvor - ½ lžičky

  • Mletý hřebíček, pepř, chilli, skořice - od každého špetka


Angrešt dejte do hrnce, přilijte vodu a počkejte, až se začne vařit voda. Pak k němu přihoďte sůl, cukr, ocet, mletý kmín, česnek a ostatní koření a důkladně promíchejte. Nechte směs vařit asi 20 minut a potom ji opatrně nalévejte do skleniček, které překlopíte dnem vzhůru. Před podáváním byste čatní měli vychladit. Angreštové čatní se hodí především k masu.


Angreštovo-rybízový džem

  • Černý rybíz - 300 g

  • Angrešt - 700 g

  • Cukr - 800 g

  • Voda

  • Zavařovací sklenice




Nejprve si angrešt pěkně očistěte a opláchněte a oddělte z celkového množství ⅓. Tuto třetinu zalijte trochou vody a nechte dusit tak dlouho, dokud nebude angrešt dostatečně měkký. Pak jej vyjměte a propasírujte přes sítko. Když to nechcete dělat přes sítko, můžete si pomoci lisovacím strojkem na ovoce. Takto vzniklý protlak dejte opět vařit.


Přibližně po 5 minutách tam vhoďte i zbytek angreštu, trošku cukru a půlku dávky rybízu, který jste si rozmačkali. Vařte další 3 minuty, poté přisypte zbytek cukru a také zbytek rozmačkaného rybízu a dál vařte. Směs bude hotová, když začne rosolovatět. Ještě horkou směs plňte do sklenic, které si musíte předem nahřát. Sklenice musí být uzavřené kovovými víčky. Pak je ještě musíte obrátit dnem vzhůru a počkat, až úplně vychladnou.



Fotogalerie

Veronika

09. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře