Angrešt je přímo naplněn k prasknutí blahodárnými látkami, které prospívají našemu zdraví. Přesto nechutná každému. Pokud ani vy nepatříte mezi příznivce tohoto skvělého ovoce, možná po dnešku změníte názor. Můžete si s námi připravit angreštové smoothie, čatní nebo džem.
Z angreštu si můžete připravit džem, džus, omáčky, koláče, jednohubky, ale přidává se i do salátů, k masu či uzeninám a dokonce k mořským plodům. Jestli chcete, aby vám déle vydržel, skladujte jej v ledničce či na temném a chladném místě - třeba ve spíži.
Vyzkoušejte smoothie s angreštem (3 porce)
Angrešt - 300 ml
Bílý jogurt - 200 ml
Citronová šťáva - 2 lžíce
Banán - 1 ks
Cukr - 3 lžičky
Angrešt si nejdříve očistěte a vhoďte ho s jogurtem a nakrájeným banánem do mixéru. Vše důkladně rozmixujte a pak dochuťte citronovou šťávou a cukrem. Před podáváním byste směs měli pořádně vychladit.
Pikantní čatní s angreštem a česnekem (4 porce)
Angrešt - 1 kg
Ocet (8%) - 2 dl
Sůl - 1 lžička
Cukr - 500 g
Česnek - 2 stroužky
Mletý kmín - špetka
Zázvor - ½ lžičky
Mletý hřebíček, pepř, chilli, skořice - od každého špetka
Angrešt dejte do hrnce, přilijte vodu a počkejte, až se začne vařit voda. Pak k němu přihoďte sůl, cukr, ocet, mletý kmín, česnek a ostatní koření a důkladně promíchejte. Nechte směs vařit asi 20 minut a potom ji opatrně nalévejte do skleniček, které překlopíte dnem vzhůru. Před podáváním byste čatní měli vychladit. Angreštové čatní se hodí především k masu.
Angreštovo-rybízový džem
Černý rybíz - 300 g
Angrešt - 700 g
Cukr - 800 g
Voda
Zavařovací sklenice
Nejprve si angrešt pěkně očistěte a opláchněte a oddělte z celkového množství ⅓. Tuto třetinu zalijte trochou vody a nechte dusit tak dlouho, dokud nebude angrešt dostatečně měkký. Pak jej vyjměte a propasírujte přes sítko. Když to nechcete dělat přes sítko, můžete si pomoci lisovacím strojkem na ovoce. Takto vzniklý protlak dejte opět vařit.
Přibližně po 5 minutách tam vhoďte i zbytek angreštu, trošku cukru a půlku dávky rybízu, který jste si rozmačkali. Vařte další 3 minuty, poté přisypte zbytek cukru a také zbytek rozmačkaného rybízu a dál vařte. Směs bude hotová, když začne rosolovatět. Ještě horkou směs plňte do sklenic, které si musíte předem nahřát. Sklenice musí být uzavřené kovovými víčky. Pak je ještě musíte obrátit dnem vzhůru a počkat, až úplně vychladnou.