Argentinská kuchyně

Argentina je jedním z mnoha států Jižní Ameriky. Maso je v Jižní Americe hlavní surovinou, která se používá k přípravě jejich tradičních pokrmů. A co se týče přímo Argentiny, je zde největší spotřeba masa z celé Ameriky.


Tradiční argentinské stolování musí začínat masitým předkrmem. Poté se podává uzenina chorizo nebo jiná masová specialita a teprve poté přichází na řadu pravý jihoamerický steak. V této zemi je bohatě rozšířen i rybolov. Příprava ryb je snadná, většinou jen přidají trochu koření a rybu osmaží. Typickým argentinským nápojem je maté. Jedná se o pravý, nefalšovaný čaj, který je připravován z lístků cesmíny. Jelikož má hořkou chuť, musí se doslazovat speciální hmotou.


Té se jinak říká “Dulce de Leche”. Připravují ji z mléka, cukru a vanilky. Směs se nechává vařit tak dlouho, dokud se nezmění v lepkavou, zkaramelizovanou hmotu (Dulce de leche). Musíte ji ale neustále míchat a vařit jen na mírném ohni. Touto vynikající hmotou se nejen sladí, ale také s ní potírají pečivo nebo slouží jako náplň do koláčů.


Empanadas jsou v Argentině také oblíbené. Jsou to vlastně takové plněné taštičky, které zvládnete připravit i vy. Správně bychom tento pokrm měli označit jako španělský, ale empanadas si v této zemi našli své místo, tudíž jej domorodci považují za svůj národní pokrm.


#tescoma-akce-velmi-siroky 

Pravý argentinský steak s omáčkou chimichurri (4-6 osob)

Chimichurri je velmi oblíbenou argentinskou omáčkou, která se podává především k masu, ale hodí se i k bramborům či těstovinám.


  • Hovězí nízký roštěnec - 1 kg (kupte jej v celku)

  • Olivový olej - 1 lžíce

  • Hrubá sůl - 300 g

  • Čerstvě mletý pepř - na dochucení



Na omáčku chimichurri budete potřebovat tyto suroviny:


  • Hladkolistá petrželka - 1 velká hrst (nasekané na drobno)

  • Čerstvé oregano - 1 lžíce (nasekané na drobno)

  • Čerstvý rozmarýn - 2 lžičky (také nasekaný na drobno)

  • Mletá uzená paprika - 1 lžička (zarovnaná, ne vrchovatá)

  • Sušené chilli - ½ lžičky (drcené)

  • Česnek - 1 stroužek (drcený)

  • Bobkový list - 1 ks

  • Červený vinný ocet - 3 lžíce

  • Olivový olej - 3 lžíce

  • Mořská sůl, mletý pepř - na dochucení


Maso si nakrájejte na stejně silné plátky, které pak dále rozkrojíte na medailonky. Ty pak opatrně napíchejte na kovové špízy, ale tak, aby byly naplocho. Nenapichujte je tedy do středu medailonku, ale do okraje medailonků (naplocho). Poté je zakápněte olivovým olejem a rozložte na plech. Medailonky pak posypte hrubou solí a dejte na 1 hodinu do lednice.


Mezitím si připravte omáčku chimichurri. Petrželku, oregano i rozmarýn nasekejte na drobno, přidejte 1 zarovnanou lžičku (ne vrchovatou) uzené papriky, drcené chilli a česnek, dále bobkový list, ocet, olej a trochu soli a pepře. Vše důkladně promíchejte.


Po 60 minutách vyndejte maso ze soli a osušte ho pomocí papírových utěrek. Nyní můžete maso trochu opepřit a pak už ho jen orestujete na rozpáleném grilu či grilovací pánvi. Každou stranu smažte 7 minut, tedy jestli je chcete mít středně propečené. A máte hotovo.

#chefparade-siroky 
přidejte na:

18. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář