Ashwagandha: Poznejte tajemství indického ženšenu

Ashwagandha, které se rovněž říká indický ženšen, je nedílnou součástí ájurvédy, kde se používá k terapeutickým účelům. Svou oblibu si však získala pro svůj vysoký obsah aktivních látek, minerálů, vitaminů a aminokyselin.

Vzhledem k tomu, že nám svými účinky pomáhá mimo jiné lépe zvládat stres (psychický i fyzický), řadí se ashwagandha mezi tzv. adaptogeny. Tím ovšem její zdraví prospěšné benefity ani zdaleka nekončí.

Blahodárné účinky na lidský organismus:

1. Snižuje hladinu kortizolu

Kortizolu se přezdívá stresový hormon a jeho hladina ve stresových situacích narůstá. Může dokonce zůstat chronicky zvýšená, kvůli čemuž následně dochází k navýšení hladiny cukru v krvi a také ke zvýšenému ukládání tuků v oblasti břicha. Lidé vystavení dlouhodobému stresu mají šanci (díky užívání suplementů s obsahem této cenné byliny) dosáhnout výrazného poklesu v hladině kortizolu (až o 30 %).

2. Má protizánětlivé účinky

Užívání výživových doplňků s obsahem ashwagandhy zvyšuje aktivitu imunitních buněk zajišťujících boj s infekcí, současně dochází k poklesu hladiny C-reaktivního proteinu (CRP). To jsou všechno procesy, které napomáhají k upevnění zdraví i naší schopnosti bojovat s celou řadou onemocnění.

3. Zlepšuje funkci mozku

Ačkoli byla ashwagandha po staletí využívána v ájurvédské medicíně k podpoře paměti, konkrétní výzkumy ze současné doby nejsou v tomto směru nijak rozsáhlé. Nicméně můžeme stavět i na zkušenostech předků a vycházet ze skutečnosti, že díky prokazatelné antioxidační aktivitě této byliny jsou nervové buňky jednoznačně chráněny před škodlivými volnými radikály, což jejich fungování rozhodně prospívá.

4. Snižuje hladinu cukru v krvi

Vzhledem ke schopnosti ovlivnit jak vylučování inzulinu, tak inzulinovou senzitivitu, zajistí užívání této byliny snížení hladiny cukru v krvi. A co je velice zajímavé, tento účinek můžeme sledovat jak u zdravých lidí, tak u diabetiků.

Další pozitivní účinky, které můžete s konzumací indického ženšenu očekávat:

  • Jedná se o vysoce efektivní antioxidantAshwagandha: Poznejte tajemství indického ženšenu
  • Pomáhá normalizovat stav pokožky
  • Podporuje zdravou činnost kardiovaskulárního systému
  • Přispívá k duševnímu klidu
  • Podporuje činnost dýchacích cest a reprodukčního systému
  • Podporuje vitalitu
  • Funguje jako antiage produkt

Formy ashwagandhy:

  • Tablety
  • Prášek
  • Tekutý extrakt
  • Čaj

Pro koho není vhodná?

I když je tato bylina fantastická a pro většinu lidí nabízí samé výhody, najdou se skupiny lidí, které by při jejím užívání měly být opatrné. Indický ženšen se nedoporučuje konzumovat těhotným a kojícím ženám a osobám, které trpí chronickou poruchou štítné žlázy.

 

přidejte na:
BB

07. 05. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář