Asijské houby v kuchyni

Asijské houby v kuchyni V asijská kuchyni pracujeme s množstvím zajímavých a pro evropu netradičních surovin, které dokážou uvést vaše chuťové pohárky do pohybu. I když máte doma svou zásobu nasušených českých hříbků, nebojte se dát Asii zelenou a vyzkoušet voňavé asijské houby, jež jsou skvělým zdrojem minerálů a obohatí váš jídelníček o cenné látky, prospěšné pro vaše zdraví. Pojďte spolu s námi objevit jejich tajemství.

Enoki

Tato velice oblíbená houbička, zvaná také penízovka, se rozrostla po celém světě. Roste v trsech u kořenů stromů a dobrou zprávou je, že snáší i nízké teploty, tudíž je možné sbírat ji i v zimě. Komerčně pěstovaná houba se, od té volně rostoucí, nápadně liší vzhledem. Uměle vypěstované Enoki jsou bílé se špagetovými nožkami. Enoki je houba, která se navíc už po staletí používá v tradiční čínské medicíně k léčbě různých chorob. Co se využití v kuchyni týče, je to opravdová delikatesa a zamiluje si ji téměř každý, především pro její křupavost a příjemné aroma.

 

Asijské houby v kuchyni Tipy do kuchyně: Při nákupu vybírejte jen svěže vypadající a čerstvé houby, nikoli slizké a nahnědlé kousky. Konzumují se povětšinou syrové nebo se jen velmi krátce vaří. Používá se do asijských polévek, salátů, směsí či prostě jen na ozdobu.

 

Shimeji

Druhá neméně oblíbená japonská houba, která by neměla chybět na vašem pomyslném seznamu „MUST HAVE“, je Shimeji. Této houbě se také někdy přezdívá plážová houba, a to proto, že často roste na spadaných kmenech stromů na plážích. Její jemný houbovo-oříškový nádech je velkým lákadlem. Prodávají se ve dvou barevných variantách, bílé a hnědé.

Asijské houby v kuchyni

Tipy do kuchyně: Shimeji nejezte syrové, jsou totiž hořké. Doporučuje se povařit je, abychom docílili jemné oříškové chuti. Pokud se budete inspirovat a po vzoru asijských receptů ji připravíte tradičně, pak si s nimi nejspíše zpestříte miso polévku nebo ramen. Chybu ale neuděláte, ani když je usmažíte spolu se soba nudlemi nebo když je využijete do jakýchkoli pokrmů ve stylu wok. Jestliže nemáte dost odvahy na japonské recepty, určitě Shimeji využijete i v evropské kuchyni, kde se skvěle hodí do omáček, těstovin a polévek.

Shiitake

Asijské houby v kuchyni Elixír života, houba dlouhověkosti, to je Shiitake. Houba s vysokým obsahem minerálů, aminokyselin a vitaminů B12 a D2, je po žampionu druhou nejčastěji pěstovanou a konzumovanou houbou. Obsahuje také polysacharid Lentinan, který zvyšuje imunitu a pomáhá při léčbě nádorových onemocnění.
Má lahodnou kořeněnou chuť a výrazné aroma a z dietetického hlediska jde o  velmi cennou potravinu. Nízká energetická hodnota a řada výživných látek, bílkovin a minerálů z ní dělají houbu vhodnou pro makrobiotické, vegetariánské a redukční stravování.

Tipy do kuchyně: Výborně se hodí k masu, a to spíše k chuťově méně výrazným druhům, jako je kuřecí, králičí nebo krůtí maso. Co se způsobu přípravy týče, dostáváte poměrně volnou ruku, neboť tato houbička je vhodná ke grilování, smažení, fritování, dušení či zapékání. Při dušení se však houby podlévají jen minimálně, aby neztratily svou výjimečnou chuť. 

Jidášovo ucho

Za tento zvláštní název vděčí svému tvaru a také tomu, že prý byla objevena na stromě, kde se oběsil biblický zrádce Jidáš. Může se zdát, že je to houba svým výskytem výjimečná, ale budete se divit, její příbuzný roste i u nás, a to pod názvem Boltcovitka bezová, která se, oproti Jidášově uchu, chuťově neliší. Roste na starých, odumřelých kmenech a větvích listnatých stromů, ale nejčastěji si vybírá černý bez.
Jidášovo ucho pomáhá při problémech se zažíváním, bolestech břicha a žaludku. Snižují krevní tlak a působí proti kornatění cév, infarktu a trombóze.
V kuchyni je vyhledáváno zejména pro svou křupavost, ale jeho chuť nijak zvlášť nepřekvapí. Tento fakt vám ale umožní dělat s touto houbou kulinářské divy a popustit uzdu fantazii, protože se dá přidat opravdu do mnoha jídel. Její předností je i barva, která dá vašim pokrmům vyniknout.

Tipy do kuchyně: Jidášovo ucho se používá čerstvé nebo sušené. Čerstvé se omyje a povaří 10-20 minut. Vývaru z hub se nezbavujte, jsou v něm prospěšné látky. Využijte jej pak do polévek nebo omáček.
Sušené houby jsou na přípravu časově náročnější, protože vyžadují namáčení předem. Alespoň na 1-2 hodiny je dobré sušené houby namočit do vroucí vody a následně vařit 20 minut.
V asijské gastronomii je Jidášovo ucho dobrým společníkem masa, zeleniny či polévek. Chutné je i v rizotu nebo salátech.

 

Pokud se už, díky našemu článku, asijských hub nebojíte, tak šup do kuchyně experimentovat!

přidejte na:
Baara

10. 07. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář