Badyán - voňavá a léčivá hvězdička


Badyán - voňavá a léčivá první pomoc


Badyán je osmiramenná hvězdička, která umí nejen krásně provonět váš domov, ale má i léčivé účinky. Badyánovník je strom, jenž roste do výšky asi 6 - 8 m. Pochází z Číny a mluví se o něm jako o urputném stromu - kvůli jeho dlouhověkosti. Badyán je nejhezčí a tvarově nejzajímavější koření na světě.


Badyánovník plodí až v 6. roce života a pak plodí až do 100 let. Souplodí badyánovníku se sklízí těsně před dosažením zralosti. Pak je jednoduše nechají usušit na slunci. Ve fázi sušení se právě začínají tvořit aromatické sloučeniny. Nejvíce ho v kuchyni využívají čínští a indičtí kuchaři.


Badyán má svou typickou výraznou vůni, jež je způsobena chemickou sloučeninou - anetolem. Úplně stejná sloučenina se vyskytuje i v anýzu, lékořici a fenyklu. Anetol je olej, který se objevuje v různých alkoholických nápojích v oblasti kolem Středozemního moře - ouzo, absint a jiné.


Účinky badyánu


Badyán obsahuje určité množství vody, bílkovin, sacharidů a tuků. Je bohatý na vápník, draslík, hořčík, železo, fosfor, měď, mangan, selen, sodík a další výživné látky. Kromě toho obsahuje i omega mastné nenasycené kyseliny, kyselinu listovou a pantothenovou a samozřejmě vitamíny A, B a C.




Badyán posiluje naši imunitu, má antiseptické účinky a prospívá střevní mikroflóře. Také pomáhá zmírnit bolesti břicha, kloubů a dokáže i odstranit plynatost. 


Dokonale uvolní dýchací cesty a zbaví je hlenů. Díky badyánu budete mít čistější pokožku, zrychlí se vám trávení a doporučuje se užívat při rýmě, chřipce, kašli či jen při obyčejném nachlazení.





Badyán v kuchyni


Badyán se hojně používá na pečené maso nebo se přidává i do sladkých pokrmů jako jsou koláče, pudingy, džemy či zákusky. Také se z něj vaří čaj a přidává se do alkoholu - svařené víno, likér, grog a další. S tímto kořením ale zacházejte opatrně, přidávejte ho pouze po troškách, jinak jeho aroma přebije vše ostatní. Ideální bude, když si koupíte celý badyán a pak si jej před použitím rozemelete. Mletý badyán totiž po umletí ztrácí část své chuti.


přidejte na:

28. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář