Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Báječná vepřová panenka


Vepřová panenka 


Maso je jemné, libové, nejméně tučné a nemá žádné kosti. Vepřovou panenku můžete znát i pod jiným názvem - panenská pečeně či panenská svíčková. Jedná se o nejlepší kousek vepřového masa, který má málo kalorií. Velkou výhodou je, že je mnohem levnější než hovězí svíčková.


Vepřová panenka a její využití v kuchyni


U nás je vepřové hodně oblíbené i když obsahuje velké množství tuků, cholesterolu, také bílkovin a minerálních látek. Můžete ji smažit, plnit, péct, grilovat či osmažit v těstíčku. Výborně se hodí k zelenině, ořechům, bramborám, ovoci, houbám, ale také k uzeninám, bylinkám, špenátu, švestkám a sýrům. V obchodě vždy vybírejte takovou, která nelepí a není “cítit”.


Vyzkoušejte vepřovou panenku s polentou a fazolkami (4 porce)


  • Vepřová panenka - 600 g

  • Plnotučná hořčice - 2 lžíce

  • Mletá paprika - ½ lžičky

  • Plnotučné mléko - 400 ml

  • Voda - 400 ml

  • Instantní kukuřičná krupice - 200 g

  • Máslo - 4 lžíce

  • Muškátový oříšek - trochu mletého

  • Fazolové lusky - 500 g

  • Červená cibule - 2 ks

  • Sůl, drcený pepř

  • Sádlo - na vymazání pekáče


Dejte si předehřát troubu na 200 °C. Mezitím si očistěte maso a pak po něm rozetřete směs, kterou si připravíte smícháním hořčice, mleté papriky, soli a pepře. Plátky panenky si pak rozložte po vymazaném pekáčku, přikryjte alobalem a dejte do trouby na 15 minut. Z pekáče po těch 15 minutách odstraňte alobal a nechte péct otevřené 10 minut.


Teď si připravíte polentu. Dejte vařit mléko (400 ml) a vodu (400 ml), osolte a pak do ní pomalu nasypte kukuřičnou krupici. Vařte tak dlouho, dokud polentová kaše nezhoustne. Po uvaření ji dochuťte solí a muškátovým oříškem a pro zjemnění přidejte polovinu másla. Očištěné fazolky povařte v osolené vodě přibližně 3 minutky a sceďte. Opláchněte je pod studenou vodou a nechte okapat. Pak už jen stačí nakrájet cibuli (na měsíčky) a osolené a opepřené fazolky osmažit na zbylém másle. Nechte si chutnat.


Fotogalerie

Veronika

14. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře