Vepřová panenka
Maso je jemné, libové, nejméně tučné a nemá žádné kosti. Vepřovou panenku můžete znát i pod jiným názvem - panenská pečeně či panenská svíčková. Jedná se o nejlepší kousek vepřového masa, který má málo kalorií. Velkou výhodou je, že je mnohem levnější než hovězí svíčková.
Vepřová panenka a její využití v kuchyni
U nás je vepřové hodně oblíbené i když obsahuje velké množství tuků, cholesterolu, také bílkovin a minerálních látek. Můžete ji smažit, plnit, péct, grilovat či osmažit v těstíčku. Výborně se hodí k zelenině, ořechům, bramborám, ovoci, houbám, ale také k uzeninám, bylinkám, špenátu, švestkám a sýrům. V obchodě vždy vybírejte takovou, která nelepí a není “cítit”.
Vyzkoušejte vepřovou panenku s polentou a fazolkami (4 porce)
Vepřová panenka - 600 g
Plnotučná hořčice - 2 lžíce
Mletá paprika - ½ lžičky
Plnotučné mléko - 400 ml
Voda - 400 ml
Instantní kukuřičná krupice - 200 g
Máslo - 4 lžíce
Muškátový oříšek - trochu mletého
Fazolové lusky - 500 g
Červená cibule - 2 ks
Sůl, drcený pepř
Sádlo - na vymazání pekáče
Dejte si předehřát troubu na 200 °C. Mezitím si očistěte maso a pak po něm rozetřete směs, kterou si připravíte smícháním hořčice, mleté papriky, soli a pepře. Plátky panenky si pak rozložte po vymazaném pekáčku, přikryjte alobalem a dejte do trouby na 15 minut. Z pekáče po těch 15 minutách odstraňte alobal a nechte péct otevřené 10 minut.
Teď si připravíte polentu. Dejte vařit mléko (400 ml) a vodu (400 ml), osolte a pak do ní pomalu nasypte kukuřičnou krupici. Vařte tak dlouho, dokud polentová kaše nezhoustne. Po uvaření ji dochuťte solí a muškátovým oříškem a pro zjemnění přidejte polovinu másla. Očištěné fazolky povařte v osolené vodě přibližně 3 minutky a sceďte. Opláchněte je pod studenou vodou a nechte okapat. Pak už jen stačí nakrájet cibuli (na měsíčky) a osolené a opepřené fazolky osmažit na zbylém másle. Nechte si chutnat.