Banány se hlavně využívají k přípravě sladkých jídel. Dnes si tedy připravíme hříšně sladké dezerty s tímto celosvětově oblíbeným druhem ovoce.
Smažený banán obalený v kokosu (4 porce)
Banán - 2 ks
Vejce - 2 ks
Strouhaný kokos - 4 lžíce
Med - 1 lžíce
Olej - na smažení
Zmrzlina, šlehačka a čerstvé ovoce - dle vlastní chuti
Banán bude rychle osmažen, stačí mu jen minuta, takže si dejte pozor, abyste ho tam nenechali příliš dlouho a nespálili ho. Před podáváním přidejte na talíř zmrzlinu, šlehačku nebo kousky čerstvého ovoce. Avšak nezapomínejte na to, že banány v kokosu jsou už tak dost syté.
Banánový chléb
Máslo - 100 g + trochu na vymazání formy (mělo by být změklé)
Banán - 3 ks (cca 450 g rozmačkané dužiny, raději vybírejte velmi zralé banány)
Vlašské ořechy - 50 g (nasekané)
Vejce - 2-3 ks (pokud použijete velké, stačí 2)
Rozinky - 50 g
Přírodní krupicový cukr - 140 g
Moučkový cukr - 50 g
Podmáslí - 150 ml
Jedlá soda - 1 lžička
Hladká mouka - 280 g
Předehřejte si troubu na 180 °C, pokud máte horkovzdušnou, pak bude stačit jen na 160 °C. Připravte si formu na chlebíček, která má rozměry 20x13 cm. Vymažte ji máslem a na dno ještě položte pečící papír. V míse smíchejte máslo s cukrem tak, aby se vám vytvořila pěna.
Přidejte vejce, pěkně je po jednom vetřete, a následně vmíchejte i rozmačkané banány spolu s ořechy, rozinkami a podmáslím. Pak přidejte prosátou mouku smíchanou se sodou, opatrně je vmíchejte do směsi tak, abyste ji zbytečně nepřešlehali. Těsto nalijte do formy a uhlaďte na povrchu.
Chleba nechte péct 1 hodinu a 15 minut, poté zkontrolujte špejlí, zda je těsto hotové. Jestli na špejli zůstanou drobečky, které jsou mírně vlhké, můžete jej vytáhnout z trouby. Nechte chvíli ochladnout a po 10 minutách můžete vyklopit. Nakonec už jen smíchejte moučkový cukr se 2 lžícemi studené vody a pomocí lžičky chléb trochu pokropte polevou.
Karamelizovaný banán (4 porce)
Banán - 4 ks
Máslo - 1 lžíce
Cukr - 2 lžíce
Banány oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo je jen rozkrojte na půl. Dejte si máslo do pánve a až se bude rozpouštět, můžete vmíchat cukr. Míchejte tak dlouho, dokud směs nezačne karamelizovat. Poté vypněte plamen a přidejte banán. Pokud bude nakrájený na kolečka, stačí jen promíchat a po chvíli jej můžete servírovat. Neměl by totiž příliš změknout.