Banánové speciality

Banány se hlavně využívají k přípravě sladkých jídel. Dnes si tedy připravíme hříšně sladké dezerty s tímto celosvětově oblíbeným druhem ovoce.

Smažený banán obalený v kokosu (4 porce)


  • Banán - 2 ks

  • Vejce - 2 ks

  • Strouhaný kokos - 4 lžíce

  • Med - 1 lžíce

  • Olej - na smažení

  • Zmrzlina, šlehačka a čerstvé ovoce - dle vlastní chuti

Nejprve si v misce smíchejte vajíčka s kokosem a trochou medu. Banán nakrájejte na kolečka, ale krájejte šikmo. Ty pak obalte v kokosové směsi a až bude olej na pánvi rozpálený, můžete je v něm po částech smažit. Opečte je z obou stran.

Banán bude rychle osmažen, stačí mu jen minuta, takže si dejte pozor, abyste ho tam nenechali příliš dlouho a nespálili ho. Před podáváním přidejte na talíř zmrzlinu, šlehačku nebo kousky čerstvého ovoce. Avšak nezapomínejte na to, že banány v kokosu jsou už tak dost syté.


Banánový chléb

  • Máslo - 100 g + trochu na vymazání formy (mělo by být změklé)

  • Banán - 3 ks (cca 450 g rozmačkané dužiny, raději vybírejte velmi zralé banány)

  • Vlašské ořechy - 50 g (nasekané)

  • Vejce - 2-3 ks (pokud použijete velké, stačí 2)

  • Rozinky - 50 g

  • Přírodní krupicový cukr - 140 g

  • Moučkový cukr - 50 g

  • Podmáslí - 150 ml

  • Jedlá soda - 1 lžička

  • Hladká mouka - 280 g


Předehřejte si troubu na 180 °C, pokud máte horkovzdušnou, pak bude stačit jen na 160 °C. Připravte si formu na chlebíček, která má rozměry 20x13 cm. Vymažte ji máslem a na dno ještě položte pečící papír. V míse smíchejte máslo s cukrem tak, aby se vám vytvořila pěna.


Přidejte vejce, pěkně je po jednom vetřete, a následně vmíchejte i rozmačkané banány spolu s ořechy, rozinkami a podmáslím. Pak přidejte prosátou mouku smíchanou se sodou, opatrně je vmíchejte do směsi tak, abyste ji zbytečně nepřešlehali. Těsto nalijte do formy a uhlaďte na povrchu.


Chleba nechte péct 1 hodinu a 15 minut, poté zkontrolujte špejlí, zda je těsto hotové. Jestli na špejli zůstanou drobečky, které jsou mírně vlhké, můžete jej vytáhnout z trouby. Nechte chvíli ochladnout a po 10 minutách můžete vyklopit. Nakonec už jen smíchejte moučkový cukr se 2 lžícemi studené vody a pomocí lžičky chléb trochu pokropte polevou.


Karamelizovaný banán (4 porce)

  • Banán - 4 ks

  • Máslo - 1 lžíce

  • Cukr - 2 lžíce


Banány oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo je jen rozkrojte na půl. Dejte si máslo do pánve a až se bude rozpouštět, můžete vmíchat cukr. Míchejte tak dlouho, dokud směs nezačne karamelizovat. Poté vypněte plamen a přidejte banán. Pokud bude nakrájený na kolečka, stačí jen promíchat a po chvíli jej můžete servírovat. Neměl by totiž příliš změknout.


přidejte na:

26. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář