Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Batáty - znáte tyto sladké brambory?


Batáty - výživná delikatesa


Jsou jedny z nejvýživnějších druhů zeleniny. Jejich celý název je Impomoea batata. Jsou v různých barvách, velikostech a tvarech. Gurmáni je berou jako delikatesu, ale v Americe ji znají většinou jen chudí lidé.


Nejsou to klasické brambory. Jsou to kořeny rostliny povijnice jedlé. Hlízy batátů jsou červené a uvnitř je dužnina bílého či žlutého zbarvení. Existují i druhy, u kterého je oranžová dužnina skrytá pod slupkou žluté barvy nebo žlutá dužnina pod bílou slupkou. Ale nejvíce se doporučují konzumovat červené batáty, neboť obsahují větší množství betakarotenu. Červené je lepší použít při běžném vaření a zapékání a ty žluté odrůdy na smažení (hranolky, bramborák) či do těsta.


Účinky


Batáty jsou hlavně výživné kvůli obsaženému betakarotenu. Dále jsou bohaté na draslík, lutein a zeaxantin a také pektin, jenž se stará o snížení hladiny cholesterolu. Obsahuje nerozpustnou vlákninu, vitamíny B6, C a ještě kyselinu kávovou a chlorgenovou. Batáty zabraňují vzniku onemocnění srdce, ledvin a působí i preventivně proti mrtvici. Kyselina kávová je dobrá v boji se zákeřnou nemocí - AIDS.


Pěstování


Aby jste měli dobrou úrodu, je nutné batátům dopřát co nejdelší vegetační období, kdy nemrzne. Hlízy v půdě se musí pořádně vyvinout, aby byly kvalitní a chutné. Původně se nacházely v Jižní a Střední Americe, ale pěstují je i subtropických oblastech. Plody se sklízejí na začátku podzimu - září nebo říjen. Jejich zralost poznáte dle lodyh, které postupně usychají. Kromě plodů má tato rostlinka barevné květy - bílé, růžové až fialové.


Batáty v kuchyni


Většinou si vybíráme ty batáty, jejichž slupka je obarvená do červena. Má vyšší množství betakarotenu. Promáčknuté slupky raději nekupujte. A se skvrnami už vůbec ne. V příjemné pokojové teplotě můžeme batáty uskladnit asi na týden. Když je pořádně očistíte, nemusí se loupat.


Můžete si upéct báječné hranolky, na které se hodí trocha bylinek a sůl. Dopřejete si vynikající svačinku, pokud batát rozmačkáte a dodáte javorový sirup a skořici. Když je dáte do alobalu a upečete, klidně je můžete i naplnit - bylinky, fazole, koření, tofu, … Skvělé jsou jednoduše šťouchané s dozlatova posmaženou cibulí. Také jsou z nich skvělé domácí chipsy. Strouhané batáty vám nahradí třeba mrkvičky, které se hodí do dortů, muffinů i do čajového pečiva. Vyrobte si chutné sendviče či osvěžující salát.


Fotogalerie

Veronika

06. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře