Benefity půstu

Ačkoli to může být pro někoho šokující, být část dne bez jídla je pro tělo naprosto přirozené. Stačí, když zmenšíte časové okno, během něhož si například dopřáváte snídani a už se dostanete na metodu přerušovaného půstu. Pravidelný půst vám dodá energii, budete zdravější a dost pravděpodobně u toho i zhubnete!

Mnohé studie dokázaly, že zásadní roli v tom, jak se cítíme a jakou máme odolnost a funkční imunitu, hraje vedle toho, co jíme, také čas, kdy jíme. Respektování dostatečných pauz mezi jídly vám totiž může přinést opravdu zásadní pozitivní změny.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Půst znamená, že čas od času žijeme bez příjmu potravy. Jde o hluboce zakořeněný biologický jev každého živého tvora, tedy i člověka. Jako zažíváme pravidelné střídání aktivity a odpočinku, bdění a spánku, tak je našemu tělu i mysli vlastní a blahodárné respektovat čas jídla a čas ne-jídla, tedy půstu či přerušovaného půstu.

Během půstu tělo nepřijímá žádnou pevnou stravu, hojně ho však zásobujeme tekutinami. Půst může trvat od několika hodin, tehdy hovoříme o přerušovaném půstu mezi jídly, až po několik dnů či týdnů.

BENEFITY PŮSTU

Správně prováděné postění očistí střevo, detoxikuje organismus a podporuje acidobazickou rovnováhu, tedy snižuje kyselost organismu. Tím podporuje hormonální rovnováhu, regeneraci těla a zlepšuje imunitní odpověď organismu. Pomáhá zbavovat se civilizačních a chronických onemocnění, včetně rakovinného bujení.

DRUHY PŘERUŠOVANÉHO PŮSTU

  • Vodní půst: pijeme alespoň 2–3 litry kvalitní pramenité vody a minerálky Benefity půstudenně. 
  • Čajový půst: pijeme 3x denně čaj z různých bylin, mezitím vodu.
  • Šlemový půst: 3x denně jíme rýžový a ovesný šlem nebo šlem ze lněných semínek. Mezi konzumacemi pijeme vodu. Tento typ půstu je určen pro osoby s citlivým žaludkem.
  • Půst se šťávou z čerstvé zeleniny a ovoce: 3x až 5x denně pijeme čerstvě vylisovanou šťávu, v mezidobí vodu.
přidejte na:
BB

13. 04. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář