Ačkoli mohou beta-glukany působit poměrně nebezpečně, nejedná se o nic horšího než skupinu polysacharidů, které mají velice příznivé účinky na náš organismus!
V přírodě najdeme beta-glukany u buněčných stěn bakterií, kvasinek, rostlin a hub. Lidský organismus si je však sám vytvořit nedokáže, takže musí být doplňovány ve formě potravy.
POTRAVINY BOHATÉ NA BETA-GLUKANY
Hlavním zdrojem polysacharidu beta-glukan jsou houby. To je dobrá zpráva pro všechny vášnivé houbaře, ale i pro ty, kdo si rádi pochutnají na guláši z hlívy ústřičné. Dále se vyskytují také v obilninách, zejména v ovsu. Takže ovesná kaše představuje skutečně zdravou snídani bohatou na vlákninu i beta-glukany.
Kde beta-glukany najdeme:
- Kvasnice
- Hlíva ústřičná
- Reishi
- Houby shiitake
- Obilniny – oves, ječmen, pšenice, žito
Kromě přírodních zdrojů z potravin je vhodné doplňovat beta-glukany také ve formě doplňků stravy. Platí to hlavně v náročných obdobích, při zvýšené fyzické a psychické námaze či během rizikových měsíců proti chřipce a nachlazení.
JAK BETA-GLUKANY OVLIVŇUJÍ ZDRAVÍ
Konzumace beta-glukanů má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Tyto polysacharidy jsou stále předmětem zkoumání, ale přesto jsou již známé tři hlavní oblasti, které dokáží ovlivnit.
Posílení imunitního systému
Jedním z důležitých účinků beta-glukanů je stimulace imunitního systému. Podněcují nejenom aktivaci konkrétních imunitních buněk, ale zároveň se starají také o další produkci antibakteriálních látek pro rychlejší likvidaci nežádoucích bakterií.
Zdravé fungování srdce a cév
Dalším pozitivním dopadem pravidelného užívání beta-glukanů především z ovesných produktů je snižování hladiny nežádoucího LDL cholesterolu. A především podpora pevnosti a zdraví cév.