Další z receptů od Chefparade. Dnes přinášíme recept na Bio kuřátko ála Coq au Vin. Více receptů a také kurzy vaření naleznete na stránkách Chefparade.
Ingredience:
- 2-3 bio kuřátka
- 100 g slaniny
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 100 g šalotky
- 2 stroužky česneku
- 500 ml suchého červeného vína
- 300 ml drůbežího vývaru
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- ½ svazku tymiánu
- ½ svazku rozmarýnu
- bobkový list
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
1. Očistěte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji nahrubo.
2. Saninu nakrájejte na nudličky a šalotku na poloviny.
3. Na tuku opečte slaninu, přidejte nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, žampiony, šalotku a nakonec cukr.
4. Za stálého míchání nechte vše zkaramelizovat, přidejte svázané bylinky, bobkový list a posekaný česnek.
5. Rozdělte kuřata na čtvrtiny a přidejte je do hrnce. Vše podlijte červeným vínem a nechte jej asi o polovinu redukovat.
6. Po zredukování vína o ½ přilijte vývar, přidejte marmeládu, osolte, opepřete a vše společně duste cca 90 minut.
7. Hotové kuře vyjměte, přelijte omáčkou svařenou do požadované konzistence. Podávejte s čerstvými francouzskými bagetkami.
Tip: Používáte-li skutečného kohouta, neměl by být starší osmi měsíců, jinak bude maso tuhé i po několika hodinách varu.
Další varianta: Do základu lze přidat rozkrájené žampiony.
Kohouta můžete zaměnit za bažanta, koroptev nebo křepelku. V tom případě do základu přidejte celý pepř a nové koření.