Bizoní maso patří k delikatesám

Milujete steaky a rádi byste ochutnali i ten z bizona? Tento netradiční steak naštěstí seženete i u nás, ale jen na některých místech. Nejlépe uděláte, když si na steak zajedete přímo na bizoní farmu, kde vám v restauraci připraví tuto skvělou lahůdku. Milovníci hovězího masa rozhodně ocení maso bizoní, je totiž exkluzivní!

Bizoní maso 

Je libovější a zdravější než hovězí maso. Bizoní steak se doporučuje i v případě, že chcete jíst zdravěji či chcete zhubnout. Má totiž méně tuku a naopak obsahuje mnohem více minerálních a jiných zdraví prospěšných látek. Navíc průměrná nutriční hodnota ve 100 gramovém plátku bizoního masa má jen 138 kcal.


Maso má tmavě červenou barvu, má podobnou chuť jako hovězí, ale jelikož je křehčí, můžete jej tepelně upravit za kratší dobu. Bizoní maso je bohaté na esenciální mastné kyseliny, vitamín B12, selen, zinek, fosfor, niacin a vitamín B6.


Z bizoního masa můžete připravit biftek, ze svíčkové připravíte úžasný tatarák, z kýty zase rumpsteak a z roštěnce vynikající rib eye steak. 


Ochutnejte rib eye steak z bizona (1-2 porce)


  • Vysoký roštěnec s kostí - 1 ks (cca 750 g)

  • Olivový olej

  • Sůl

Na omáčku si připravte tyto suroviny:

  • Zelený pepř (s nálevem) - 1 lžíce

  • Koňak - 2 cl

  • Smetana - 250 ml

  • Sůl


Bizoní maso dejte do pekáče, nalijte na něj trochu oleje a nechte odpočívat 30 - 60 minut při pokojové teplotě. Poté si maso můžete opéct na grilovací pánvi, avšak každou stranu neopékejte déle než 2 minuty. Maso pak dejte do předehřáté trouby na 170 °C minimálně na 10 - 15 minut.


Než bude maso hotové, můžete si zatím připravit omáčku. Na páni si prohřejte pepř i s tím nálevem, přidejte koňak a pokud si na to troufáte, můžete jej klidně oflambovat. Nakonec přilijte smetanu, dochuťte solí a zredukujte. Před podáváním můžete maso naporcovat a jemně zalít pepřovou omáčkou.


přidejte na:

25. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář