Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blanšírování - jak na to?


Pojem blanšírování pochází z výrazu “blanchir”, což v překladu z francouzštiny znamená - čistit. Jedná se o kuchyňskou úpravu, ve které jde o krátké povaření a následné rychlé zchlazení.


Tento jednoduchý trik využijete při zpracování jemných mas či u takových surovin, kterým jde špatně stáhnout slupka (rajčata). Blanšírovat lze i ovoce. Blanšírování se hodí především pro případy, kdy chcete zamrazit čerstvou zeleninu.


Díky tomuto postupu si zelenina zachová jak chuť, tak i svou výraznou barvu. Bude obsahovat více vitamínů a lahodné šťávy. Navíc tím zabráníte i množení mikroorganismů a odstraníte nepříjemný zápach. Vaříme opravdu jen chvíli (cca 1 minutu a 30 vteřin). Poté musíme ihned zchladit.


Postup blanšírování zeleniny


  1. Nejprve si očistíte a nakrájíte zeleninu, kterou pak dáte povařit v osolené vodě. Měla by se uvařit tak akorát na skus.

  2. Následuje rychlé vylovení z vroucí vody a vhození do ledové vody. Musí jí být opravdu dost, takže volte velký hrnec nebo mísu a klidně tam můžete vhodit i ledové kostky. Tomuto postupu se říká šokové zchlazení.

  3. Zeleninu pak můžete libovolným způsobem prohřát, ale až ve chvíli, kdy se ji rozhodnete podávat.



Nejprve si dejte vařit velké množství vody, a když říkáme velké množství, myslíme tím, že vody by mělo být znatelně víc než porce zeleniny, kterou chcete blanšírovat. Voda totiž nesmí přestat vřít. Nedávejte do hrnce víc než 1 druh zeleniny. Vodu osolte pořádně, měla by být slaná téměř jako mořská voda. Hotová zelenina je tzv. “na skus” - nesmí být příliš měkká a samozřejmě ani syrová.


Pak, co nejdříve, vylovte zeleninu a zchlaďte v míse s ledovou vodou. Tím vlastně okamžitě zastavíte proces vaření. Zelenina tak zůstane přesně v takovém stavu, jak jste ji chtěli mít. Zchlazenou zeleninu pak sceďte, nechte okapat a pečlivě zakrytou ji dejte do lednice. Vydrží vám tam i 2 dny.


Před podáváním ji ohřejte na pánvi s trochou tuku, je celkem jedno, jestli zvolíte máslo, vyškvařenou slaninu či olivový olej. Můžete ji prohřát i v horké vodě či vývaru, ale nesmíte ji už vařit. Blanšírovanou zeleninu můžete přidat do hotových pokrmů, které jen minutku prohřejete a můžete podávat. Patří tu risotto, různé druhy omáček či polévek.


Fotogalerie

Veronika

04. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře