Pojem blanšírování pochází z výrazu “blanchir”, což v překladu z francouzštiny znamená - čistit. Jedná se o kuchyňskou úpravu, ve které jde o krátké povaření a následné rychlé zchlazení.
Tento jednoduchý trik využijete při zpracování jemných mas či u takových surovin, kterým jde špatně stáhnout slupka (rajčata). Blanšírovat lze i ovoce. Blanšírování se hodí především pro případy, kdy chcete zamrazit čerstvou zeleninu.
Díky tomuto postupu si zelenina zachová jak chuť, tak i svou výraznou barvu. Bude obsahovat více vitamínů a lahodné šťávy. Navíc tím zabráníte i množení mikroorganismů a odstraníte nepříjemný zápach. Vaříme opravdu jen chvíli (cca 1 minutu a 30 vteřin). Poté musíme ihned zchladit.
Postup blanšírování zeleniny
Nejprve si očistíte a nakrájíte zeleninu, kterou pak dáte povařit v osolené vodě. Měla by se uvařit tak akorát na skus.
Následuje rychlé vylovení z vroucí vody a vhození do ledové vody. Musí jí být opravdu dost, takže volte velký hrnec nebo mísu a klidně tam můžete vhodit i ledové kostky. Tomuto postupu se říká šokové zchlazení.
Zeleninu pak můžete libovolným způsobem prohřát, ale až ve chvíli, kdy se ji rozhodnete podávat.
Nejprve si dejte vařit velké množství vody, a když říkáme velké množství, myslíme tím, že vody by mělo být znatelně víc než porce zeleniny, kterou chcete blanšírovat. Voda totiž nesmí přestat vřít. Nedávejte do hrnce víc než 1 druh zeleniny. Vodu osolte pořádně, měla by být slaná téměř jako mořská voda. Hotová zelenina je tzv. “na skus” - nesmí být příliš měkká a samozřejmě ani syrová.
Pak, co nejdříve, vylovte zeleninu a zchlaďte v míse s ledovou vodou. Tím vlastně okamžitě zastavíte proces vaření. Zelenina tak zůstane přesně v takovém stavu, jak jste ji chtěli mít. Zchlazenou zeleninu pak sceďte, nechte okapat a pečlivě zakrytou ji dejte do lednice. Vydrží vám tam i 2 dny.
Před podáváním ji ohřejte na pánvi s trochou tuku, je celkem jedno, jestli zvolíte máslo, vyškvařenou slaninu či olivový olej. Můžete ji prohřát i v horké vodě či vývaru, ale nesmíte ji už vařit. Blanšírovanou zeleninu můžete přidat do hotových pokrmů, které jen minutku prohřejete a můžete podávat. Patří tu risotto, různé druhy omáček či polévek.