Bobkový list - skvělý nejen do omáček


Bobkový list


Ve starověkém Římě byl známý jako vavřín, jenž byl symbolem slávy a vznešenosti. Byla to pro ně mýtická rostlina, jenž přinášela bohatství a štěstí. Ochraňoval také jejich domy před neštěstím.


Je to stále zelený keřík, který pochází z Malé Asie. Roste do výšky 10 m, ale u nás vyroste jen do 1,5 m. Jeho listy jsou tuhé a kožovité a u nás se jedná o běžné kuchyňské koření. Na jaře na něm vykvetou vždy drobné žluté kvítky, které se na podzim přemění na fialovo-černé bobule. Má charakteristické aroma, bez kterého byste si ani nedovedli představit třeba svíčkovou či rajskou omáčku.


Díky obsaženým aromatickým silicím může bobkový list působit jako narkotikum.  Bobkový list působí mírně sedativně. V léčitelství se používá k přípravě čaje, jenž pomáhá detoxikovat tělo a má také antiepileptické účinky. Na 1 hrníček vroucí vody budete potřebovat jen 2 lístky. Díky bobkovému listu se vám zlepší trávení, umí snížit hladinu cukru v krvi, tudíž je vhodný i pro diabetiky. V létě funguje jako přirozený odpuzovač hmyzu a vavřínová mast se používá k léčení revmatismu. Používá se i při léčbě zánětů močového měchýře, zmírňuje bolesti hlavy a migrény.


Pěstování


Můžete si jej vypěstovat i u vás na zahrádce, ale i v bytě - v květináči, do kterého stačí dát hlinito-písčitý pěstební substrát. Raději ho ale umístěte na slunné místo - třeba za okno. Zalévejte opatrně, abyste jej nepřelili. Musíte jej přesazovat každý rok, neboť roste rychle a musíte jej přemísťovat do stále větších květináčů. Ale dejte pozor, ať neporušíte kořeny.


Bobkový list si můžete i namnožit pomocí polovyzrálých řízků. V létě byste ho měli hnojit 1x za 14 dní speciálním tekutým hnojivem. Jednu dávku tekutého hnojiva ale nejprve zřeďte vodou. K přezimování ho dejte na světlé místo a bude mu stačit běžná pokojová teplota. Pokud bude v místnosti chladněji než 10 °C, tak ho zalévejte jen malým množstvím.


Použití v kuchyni


Má silnou, štiplavou a nahořklou chuť, která se hodí nejen k dochucení dušeného masa, přidává se i do polévek, do pudinků či rýžových dezertů, do omáček a patří i k rybám a zvěřině. Bobkový list se také přidává do paštik nebo když chcete nakládat okurky, houby či jinou zeleninu. Pokud jej chcete s něčím zkombinovat, pak je nejideálnější kari koření.


Používají se celé listy, ale můžete ho také použít i v mleté verzi. U nás se často používá sušený, takže nemá už takové aroma jako ten čerstvý. Skladujte jej na suchém místě a vydrží vám i déle než 1 rok. Kupujte jen krásně zelené listy, neměly by být našedlé či nahnědlé.



přidejte na:

30. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář