Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Borůvky - modrý zázrak


Jak zvládáte letní parní dny? Proč v létě konzumujeme ve zvýšené míře ovoce a zeleninu? Právě v této době totiž dozrává přirozeným způsobem. Venku a na sluníčku. Díky tomu je nejchutnější a plné příznivých látek pro náš organismus. K takovému ovoci, jehož sezóna právě probíhá, patří borůvky. Všichni je znáte. Malé tmavomodré kuličky, které rostou na nevelkých keřících borůvčí v lese, na stráních a pasekách. Jsou významnou léčivou rostlinou už po mnoho staletí. Právem patří mezi nejzdravější ovoce na světě pro svůj blahodárný vliv na naše zdraví. Obsah prospěšných látek z nich dělá doslova superpotravinu. Dokonce jsou označovány jako ovoce 21. století.


Co borůvky obsahují?

Toto drobné ovoce je velkou zásobárnou vitamínu C, který posiluje imunitu a působí jako lék při nachlazení a chřipce. Dále borůvky obsahují vitamíny řady B, provitamín A, třísloviny a významné karotenoidy - antioxidanty chránící buňky před volnými radikály, které způsobují civilizační choroby včetně těch nejvážnějších. Z minerálních látek v nich najdeme množství železa, mědi  a manganu.


Léčivé účinky borůvek

Léčí různé oční potíže, zlepšují zrak, předchází vzniku šedého zákalu. Plody se používají při střevních onemocněních, pomáhají zastavit průjem. Snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, působí proti stresu a bojují proti stařecké demenci. Podobné účinky jako plody mají i listy borůvčí. Ty sušíme a vaříme z nich čaj, který je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích, tak při onemocnění ledvin nebo močových cest.


Využití v kuchyni

Borůvky se nedají dlouho skladovat. V lednici vydrží pouze dva až tři dny, proto se musí rychle zkonzumovat nebo zpracovat. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě nasbírané. Můžete si je dát s cukrem, smetanou, tvarohem nebo si udělejte koktejl či zmrzlinový pohár. Upečte si vynikající borůvkové koláče nebo moučníky. A co třeba kynuté knedlíky s borůvkami? Neznám lepší sladký pokrm. Čerstvé se dají zamrazit nebo zpracovat na různé marmelády a sirupy. Sušené jsou vhodné k přípravě léčivého čaje.


Borůvky jsou  bezesporu pokladem našich lesů. Vybavte se bandaskami a trochou trpělivosti a hurá na ně!

Fotogalerie

Veronika

08. 07. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře