Bramborovou kaši si můžete upravit na vícero způsobů, jeden lahodnější a zajímavější než druhý. Záleží jen na tom, co vám a vaší rodině chutná. Ochutnejte tyto vynikající recepty a možná zjistíte, že ty naše mají také něco do sebe.
Mrkvovo-bramborová kaše
Brambory - 750 g
Mrkev - 4 ks (velké)
Česnek - 2 stroužky
Máslo - 2 lžíce
Mléko - 1,5 dcl
Voda
Sůl
Oškrábejte brambory, pak je opláchněte, nakrájejte na menší kusy a dejte do hrnce s vodou. Tu osolte a přidejte do ní i kolečka oškrábané mrkve. Vařte tak dlouho, aby zelenina změkla. Poté zceďte a rozmačkejte. Přidejte trochu soli, máslo a horké mléko, které však přilévejte postupně po malých dávkách. Pak si na pomoc vezměte mixér, abyste směs vyšlehali dohladka. Jakmile bude kaše hotová, přidejte utřený česnek a můžete servírovat.
Další zajímavé varianty
Jestli vás už obyčejná bramborová kaše nudí, zkuste ji oživit malým množstvím najemno nastrouhaného křenu. Uvidíte, že ačkoli do ní přidáte jen malé množství, její chuť to dokonale pozvedne.
Výjimečnou chuť získáte i v případě, že do kaše přidáte na 1 kg brambor asi 2 lžíce hrubozrnné hořčice s medem, ale můžete použít i dijonskou hořčici s medem. Dochuťte trochou soli a pepře a k teplému mléku (120 ml) přidejte i zakysanou smetanu (125 ml). Zaručeně se budete olizovat až za ušima.
Bramborová kaše se strouhaným parmazánem také nezní špatně. Místo mléka však použijte raději jen 12% smetanu (200 ml). Kaše tak bude vláčnější a získá zajímavou chuť.
Pro ty, co mají rádi pikantnější pokrmy, můžeme jen doporučit bramborovou kaši ochucenou chilli a česnekem. Na kilo brambor byste měli dát minimálně 1 malou a 1 podlouhlou chilli papričku. Také tam přidejte sladkou chilli omáčku (2 lžíce) a alespoň 2 stroužky česneku. Jestli to pro vás nebude dostatečně žhavé, klidně si zvyšte množství chilli papriček.
- Někteří si do kaše přidávají hrášek se sýrem, jiní zase olivy s fetou. Zkoušejte a hledejte další chutné varianty. Fantazii se meze nekladou.