Bříška jsme si nacpali a co teď?

Vánoce i silvestrovské oslavy jsou za námi. Je třeba ulevit stolům od tun jídla, ale také našemu organismu. Není třeba hned volit nějaké razantní řešení, přece jen jsou Vánoce pouze jednou do roka. Pokud se nepřejídáte pravidelně, nic strašného vám nehrozí. Jen málo kdo z nás odolal všem dobrotám, které krásně voní i vypadají. Následkem všech smažených, pečených, sladkých, krémových a kořeněných dobrot byl nejspíš přetížený žaludek a únava.

56412_medium

Jak z toho ven?

Jak ulevit žaludku a nahodit trávení zpět do správných kolejí? Stačí zajít do lékárny či si uvařit bylinkový čaj podporující tvorbu žaludečních šťáv. Lékárník vám nabídne množství kvalitních, volně prodejných přípravků. K mání jsou pastilky, kapky a různé rozpustné směsi, které pomohou uklidnit žaludek, zmírnit pálení žáhy i nevolnost. Jestliže jste si pojídáním všech dobrot zavinili žlučníkový záchvat s intenzivní bolestí, asi vám nezbylo nic jiného, než navštívit lékaře. Tady nepomohou žádné pastily a navíc vás čeká přísná dieta.

Bylinky, které nám pomohou

Byliny, které brání růstu množení kvasných bakterií, uvolňují křeče a povzbuzují peristaltiku střev obsahují účinné rostlinné silice. Mírně, ale za to účinně působí heřmánek. Lze ho použít i u malých dětí. Okořeňte si jídlo kmínem kořenným, fenyklem obecným, majoránkou zahradní, bazalkou pravou, saturejkou zahradní, bedrníkem, anýzem nebo koriandrem setým. Všechny jsou schopny pomoci vašemu trávení po hodování. Můžete z nich připravit i klasický bylinný nálev. Činnost žaludku podpoří i máta peprná, řebříček obecný, dobromysl obecná, pelyněk pravý, smetanka lékařská, čekanka obecná, andělika lékařská a výborná zeměžluč hořká. Zeměžluč dokáže nastartovat trávení téměř okamžitě. Malým zázrakem je také zázvor, podpoří trávení, zklidní podrážděné sliznice a tonizuje svalstvo trávicího traktu. Kořen zázvoru stačí nastrouhat a zalít horkou vodu. Pro ty kterým pití zázvorového čaje působí problémy jsou vhodné zázvorové bonbony či tablety.  Proč je tak účinný? Protože podporuje tvorbu žluče, tím pádem je trávení tuků jednodušší. Pokud sáhnete po bylinkovém čaji, nemusíte trávit dlouhé hodiny v čekárnách u lékaře.

Co když s přejídáním budete pokračovat i v Novém roce?

V tom případě si zaděláváte na nepříjemné problémy. Při nejlepším pocítíte pouze pocit tíže v žaludku, říhání, nadýmání a zvýšenou plynatost. K horším důsledkům patří nechutenství, zvracení a akutní průjem. Vyskytuje se i palčivý, bolestivý pocit za hrudní kostí, může zasahovat do krku i nadbřišku, tedy pálení žáhy. Proč to pálí? Pálení způsobuje vrácení žaludečního obsahu, většinou kyselého charakteru zpět do jícnu. A jak pálení zastavit? Rozmíchejte lžičku sody ve vodě a vypijte a vůbec zvyšte příjem tekutin celkově. Připravte si čaj z dřišťálu a pochutnejte si na šťávě ze zelí. Šťáva obsahuje glutamin, který pálení potlačuje. Nejhorší reakcí na přejídání je žlučníkový záchvat.

Vidíte, není třeba se hned trápit nějakou přísnou dietou. Stačí lehké jídlo, okořeněné bylinkami, bylinkový čaj, nálev a dokonce bonbon. Také nezapomeňte na ovoce a zeleninu. Obsažená vláknina také pozitivně ovlivňuje proces trávení. Tak, ať je vám brzy zase hej!

přidejte na:
Kate

03. 01. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář