Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Britský vánoční puding

Jedná se o tradiční britský dezert. Ve Spojeném království si tuto pochoutku připravují a to především o Vánocích. Tento dezert je tak trochu netradiční, co se týče chuti. Je to tuhý puding plný ovoce, který se polévá brandy. Nakonec tento dezert ještě zapálí, aby zahnali zlé duchy.  Příprava pudingu je časově náročnější, takže budete muset začít den předem.


Anglický vánoční puding (cca 10 porcí)

  • Rozinky - 200 g

  • Rybíz - 200 g

  • Kandovaná kůra (směs) - 100 g (posekaná na menší kousky)

  • Guinness - 300 ml (můžete použít i jinou značku piva, ale Guinness je nejvhodnější)

  • Pomeranč - 1 ks

  • Citron - 1 ks

  • Hladká mouka - 150 g (měli byste ji prosít)

  • Bílá strouhanka - 150 g (použijte přibližně 6 plátků toustového chleba)

  • Strouhaný tuk - 150 g

  • Hnědý cukr - 150 g

  • Brandy - 100 ml

  • Jablko - 1 ks (uvařte, oloupejte a nastrouhejte)

  • Mrkev - 1 ks (oloupejte a nastrouhejte)

  • Loupané mandle - 50 g (nasekejte nahrubo)

  • Vejce - 4 ks

  • Mletý zázvor - 1 lžička

  • Mletá skořice - 1 lžička

  • Mletá směs nového koření - 1 lžička

  • Sůl - 1 lžička

  • Mléko - 100 ml

  • Brandy a vodka - dohromady 50 ml (směs na polití pudingu)

  • Cesmína neboli jmelí - 1 větvička s červenými plody (na ozdobu)

  • Brandy, rum či vanilkový krém - na dochucení


Rybíz a rozinky opláchněte večer před přípravou ve studené vodě a nechte okapat. Kandovanou kůru spolu s okapanými rozinkami a rybízem dejte do nekovové mísy. Vše promíchejte, přidejte nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče a nakonec vše zalijte citronovou a pomerančovou šťávou. Přilijte i Guinness a opět důkladně promíchejte. Zakryjte mísu alobalem či potravinovou fólií a dejte na noc do lednice. Sušené ovoce tak do sebe přes noc vtáhne alkohol i ovocnou šťávu.


Druhý den si připravte velkou mísu, prosejte do ní mouku, přidejte strouhanku i tuk. Poté si v druhé misce smíchejte vajíčka s brandy (100 ml) a po částech do nich vmíchejte směs mouky, strouhanky a tuku. Nyní můžete přidávat další ingredience - cukr, koření, sůl, mandle, nastrouhanou mrkev a až nakonec, aby vám nezhnědlo, přidejte i nastrouhané jablíčko. Promíchejte a přelijte do mísy s ovocem, kterou jste si připravovali den předem.


Pokud bude směs příliš tekutá, můžete ji zahustit hladkou moukou. A jestli bude směs suchá, můžete přilít trochu mléka. Pamatujte, že směs by měla mít měkkou (vláčnou) konzistenci. Nyní budete potřebovat velkou (cca 2 l) mísu na pečení. Tu vymažete máslem a vložíte do ní pudingovou směs. Puding by měl být zarovnaný přibližně 3 cm pod okrajem mísy. Vyřízněte si kulatý tvar z pečícího papíru a zvlášť pak i z alobalu.


Pečící papír by měl být o 10 cm větší než obvod misky a alobal vystřihněte tak, aby byl o 10 cm větší než pečící papír. Vyříznutý pečící papír položte na alobal, který po stranách kolem pečícího papíru přehnete. Pak dáte pečící papír přes horní část mísy s pudingem, tak aby byl vystřižený alobal směrem nahoru, a pečlivě uzavřete po stranách mísy. Použijte k tomu i šňůrku, aby se vám během pečení puding nevyklopil.


Pak vložte mísu s pudingem do hlubokého hrnce s těsně přiléhajícím víčkem a zalijte vroucí vodou. Půlka mísy musí být ponořená ve vodě. Vařte na středně silném plameni a nechte vařit v páře 7 až 8 hodin. Občas doplňte vroucí vodu, aby se hladina držela v půlce mísy. Po uvaření vyndejte mísu z hrnce a nechte vychladit. Po vychlazení puding zakápněte malým množstvím brandy a přikryjte mísu novým alobalem a pečícím papírem. Opět pečlivě utěsněte a nechte v chladu a temnu až do Štědrého dne.


Na Štědrý den pak puding opět ohřejte ve vodní lázni a nechte vařit minimálně 2 - 3 hodiny. Nakonec jej opatrně vyklopte ideálně na kovový tác a ozdobte jmelím. Tento dezert si můžete a nemusíte zapálit. Pokud se vám do toho nebude chtít, raději tento krok vynechejte. Jinak si v pánvi ohřejte směs brandy a vodky (50 ml), zapalte a nalijte alkohol na puding. Jakmile alkohol dohoří, můžete nakrájet a podávat k tomu vanilkový krém či sklenicí brandy.


Fotogalerie

Veronika

08. 12. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře