Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Brokolice - skvělá i v salátu!


Brokolice


Tento druh zeleniny pochází ze Středomoří, ale můžete si ho vypěstovat i na své zahrádce. Vypadá podobně jako květák. Brokolice se dá připravit na mnoho způsobů. Brokolici můžete vařit v páře, smažit, zapékat, podusit nebo ji zpracujte do polévek, omáček, pomazánek, nákypů či do salátů. Brokolice má příjemnou chuť a také má krásnou zelenou barvu. Můžete ale objevit i odrůdy, jenž jsou zbarvené do žluta či do fialova.


Vaříte ji správným způsobem?


Brokolici byste nikdy neměli převařit, jinak bude postrádat celistvost, vitamíny i chuť. Ideálně ji připravujte v páře asi 5 minut. A ve vodě se jen chvíli povaří (asi 10 minut) při teplotě kolem 60 °C. Její tvrdost můžete opatrně zkoušet vidličkou. Doba přípravy brokolice záleží na její velikosti. To, že se musí nejprve omýt, nakrájet a oddělit stonek od růžiček, je samozřejmé. Vodu, ve které pak brokolici vaříte, osolte jen trochu. Jestli vás trápí potíže s nadýmáním, poradíte si s nimi pomocí špetky fenyklu.


Už jste si někdy připravili salát z vajec, brokolice a ančoviček? (4 porce)


  • Brokolice - 500 g

  • Vejce - 4 ks (větší)

  • Hořčice - 2 lžíce (ideálně dijonská či hrubozrnná)

  • Bílý vinný ocet - 1 lžíce

  • Cukr krystal - špetka

  • Česnek - 2 stroužky

  • Sůl, pepř

  • Ančovičky (neboli sardelky) - 8 filetů

  • Červená chilli paprička - 1 ks

  • Bílý chleba - na přípravu krutonů

  • Olivový olej - malé množství (jen na osmažení krutonů)


Budete potřebovat velký hrnec, naplňte ho vodou a osolte. Až se začne vařit voda, vhoďte tam na 5 minut brokolici. Aby si brokolice po uvaření zachovala svou svěží barvu, dejte ji do mísy se studenou vodou. Vodu, ve které se brokolice vařila, ještě nevylévejte. Přidejte tam vajíčka a nechte je vařit 5 minut, aby jejich žloutek zůstal uvnitř pěkně vláčný. Vajíčka i brokolici pak vyndejte a nechte ochladit. Zatím si můžete připravit zálivku. Smíchejte hořčici, ale jen jednu lžíci, s cukrem, solí, pepřem a se studenou vodou (1 lžíce).


Jakmile vejce zbavíte skořápek, nakrájejte je napůl. Česnek si nakrájejte na plátky, ančovičky jednoduše natrhejte a chilli papričku nakrájejte najemno. Na větší pánvi nalijte asi 1 lžíci oleje a až se rozehřeje, vložte na ni česnekové plátky. Rychle je osmažte (stačí ½ minuty) a přidejte brokolici. Nechte ji smažit tak dlouho, dokud se nezačne připékat. Hotovou brokolici, vejce, ančovičky a krutony dejte pak na talíř a nakonec toto pochoutku ještě ozdobte chilli papričkou a zálivkou.


Fotogalerie

Veronika

26. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře