Brokolice
Tento druh zeleniny pochází ze Středomoří, ale můžete si ho vypěstovat i na své zahrádce. Vypadá podobně jako květák. Brokolice se dá připravit na mnoho způsobů. Brokolici můžete vařit v páře, smažit, zapékat, podusit nebo ji zpracujte do polévek, omáček, pomazánek, nákypů či do salátů. Brokolice má příjemnou chuť a také má krásnou zelenou barvu. Můžete ale objevit i odrůdy, jenž jsou zbarvené do žluta či do fialova.
Vaříte ji správným způsobem?
Brokolici byste nikdy neměli převařit, jinak bude postrádat celistvost, vitamíny i chuť. Ideálně ji připravujte v páře asi 5 minut. A ve vodě se jen chvíli povaří (asi 10 minut) při teplotě kolem 60 °C. Její tvrdost můžete opatrně zkoušet vidličkou. Doba přípravy brokolice záleží na její velikosti. To, že se musí nejprve omýt, nakrájet a oddělit stonek od růžiček, je samozřejmé. Vodu, ve které pak brokolici vaříte, osolte jen trochu. Jestli vás trápí potíže s nadýmáním, poradíte si s nimi pomocí špetky fenyklu.
Už jste si někdy připravili salát z vajec, brokolice a ančoviček? (4 porce)
Brokolice - 500 g
Vejce - 4 ks (větší)
Hořčice - 2 lžíce (ideálně dijonská či hrubozrnná)
Bílý vinný ocet - 1 lžíce
Cukr krystal - špetka
Česnek - 2 stroužky
Sůl, pepř
Ančovičky (neboli sardelky) - 8 filetů
Červená chilli paprička - 1 ks
Bílý chleba - na přípravu krutonů
Olivový olej - malé množství (jen na osmažení krutonů)
Budete potřebovat velký hrnec, naplňte ho vodou a osolte. Až se začne vařit voda, vhoďte tam na 5 minut brokolici. Aby si brokolice po uvaření zachovala svou svěží barvu, dejte ji do mísy se studenou vodou. Vodu, ve které se brokolice vařila, ještě nevylévejte. Přidejte tam vajíčka a nechte je vařit 5 minut, aby jejich žloutek zůstal uvnitř pěkně vláčný. Vajíčka i brokolici pak vyndejte a nechte ochladit. Zatím si můžete připravit zálivku. Smíchejte hořčici, ale jen jednu lžíci, s cukrem, solí, pepřem a se studenou vodou (1 lžíce).
Jakmile vejce zbavíte skořápek, nakrájejte je napůl. Česnek si nakrájejte na plátky, ančovičky jednoduše natrhejte a chilli papričku nakrájejte najemno. Na větší pánvi nalijte asi 1 lžíci oleje a až se rozehřeje, vložte na ni česnekové plátky. Rychle je osmažte (stačí ½ minuty) a přidejte brokolici. Nechte ji smažit tak dlouho, dokud se nezačne připékat. Hotovou brokolici, vejce, ančovičky a krutony dejte pak na talíř a nakonec toto pochoutku ještě ozdobte chilli papričkou a zálivkou.