Bublaniny, které se na jazyku přímo rozplývají
Bublaniny jsou oblíbeným chutným dezertem. Navíc je připravíte rychle a za málo peněz. Lze je naplnit jakýmkoliv ovocem. Můžete použít borůvky, švestky, ostružiny, maliny, jahody, hrušky, meruňky, jablka, višně a jiné.
Bublanina s třešněmi a marcipánem
Máslo - 160 g
Hrubá mouka - 4 lžíce
Třešně - 700 g
Vejce - 4 ks (velká)
Marcipán - 200 g
Cukr krupice - 150 g
Vanilkový cukr - 1 balení
Citronová kůra - z ½ citronu
Polohrubá mouka - 150 g
Prášek do pečiva - 1 lžička
Moučkový cukr - na dozdobení
Nejprve si dejte rozehřát troubu na 180 °C. Pekáč musí být vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Třešně si opláchněte a nechte je pořádně okapat. Z vaječných bílků si ušlehejte sníh a marcipán si nakrájejte na menší kostky. Máslo smíchejte s krystalovým i vanilkovým cukrem, přidejte i citronovou kůru a žloutky a promíchejte.
Pak přidejte i prosátou mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků, který ale do těsta vmíchávejte po částech. Nyní můžete těsto nalít do pekáče, třešně rovnoměrně naházejte do těsta i s marcipánovými kostkami. Bublanina se peče asi půl hodiny. Před podáváním ji jemně posypte moučkovým cukrem.
Kakaová bublanina s meruňkami
Vejce - 3 ks (velká)
Cukr krupice - 80 g
Kakao - 2 lžíce
Moučkový cukr - 100 g (+ na dozdobení)
Prášek do pečiva - ½ balíčku
Meruňková šťáva - 5 lžic
Máslo - 70 g
Hladká mouka - 180 g
Kompotované meruňky - 300 g (bez nálevu)
Máslo, hrubá mouka - na vysypání plechu
Do jedné mísy si dejte žloutky, ke kterým přidáte moučkový cukr a máslo. Vyšlehejte z nich žlutou pěnu. Do druhé misky si dejte bílky a krupicový cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutkové pěny po malých částech sypejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Ještě tam přidejte meruňkovou šťávu (z kompotu) a kakao. Meruňky si nakrájejte na menší kostky.
Nakonec do těsta vmíchejte sníh z bílků. Připravte si menší pekáček (s vyšším okrajem), který si vymažete máslem a vysypete hrubou moukou. Do něj pak vlijte těsto. Meruňky opatrně naházejte na těsto a vložte do trouby. Pečte na 170 °C přibližně 35 minut. Bublaninu nechte vychladnout a před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.