Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Bublanina - chutný a oblíbený dezert

Bublaniny, které se na jazyku přímo rozplývají

Bublaniny jsou oblíbeným chutným dezertem. Navíc je připravíte rychle a za málo peněz. Lze je naplnit jakýmkoliv ovocem. Můžete použít borůvky, švestky, ostružiny, maliny, jahody, hrušky, meruňky, jablka, višně a jiné.


Bublanina s třešněmi a marcipánem


  • Máslo - 160 g

  • Hrubá mouka - 4 lžíce

  • Třešně - 700 g

  • Vejce - 4 ks (velká)

  • Marcipán - 200 g

  • Cukr krupice - 150 g

  • Vanilkový cukr - 1 balení

  • Citronová kůra - z ½ citronu

  • Polohrubá mouka - 150 g

  • Prášek do pečiva - 1 lžička

  • Moučkový cukr - na dozdobení


Nejprve si dejte rozehřát troubu na 180 °C. Pekáč musí být vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Třešně si opláchněte a nechte je pořádně okapat. Z vaječných bílků si ušlehejte sníh a marcipán si nakrájejte na menší kostky. Máslo smíchejte s krystalovým i vanilkovým cukrem, přidejte i citronovou kůru a žloutky a promíchejte.

Pak přidejte i prosátou mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků, který ale do těsta vmíchávejte po částech. Nyní můžete těsto nalít do pekáče, třešně rovnoměrně naházejte do těsta i s marcipánovými kostkami. Bublanina se peče asi půl hodiny. Před podáváním ji jemně posypte moučkovým cukrem.


Kakaová bublanina s meruňkami


  • Vejce - 3 ks (velká)

  • Cukr krupice - 80 g

  • Kakao - 2 lžíce

  • Moučkový cukr - 100 g (+ na dozdobení)

  • Prášek do pečiva - ½ balíčku

  • Meruňková šťáva - 5 lžic

  • Máslo - 70 g

  • Hladká mouka - 180 g

  • Kompotované meruňky - 300 g (bez nálevu)

  • Máslo, hrubá mouka - na vysypání plechu


Do jedné mísy si dejte žloutky, ke kterým přidáte moučkový cukr a máslo. Vyšlehejte z nich žlutou pěnu. Do druhé misky si dejte bílky a krupicový cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutkové pěny po malých částech sypejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Ještě tam přidejte meruňkovou šťávu (z kompotu) a kakao. Meruňky si nakrájejte na menší kostky.

Nakonec do těsta vmíchejte sníh z bílků. Připravte si menší pekáček (s vyšším okrajem), který si vymažete máslem a vysypete hrubou moukou. Do něj pak vlijte těsto. Meruňky opatrně naházejte na těsto a vložte do trouby. Pečte na 170 °C přibližně 35 minut. Bublaninu nechte vychladnout a před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.

Fotogalerie

LucieBlazejova

22. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře