Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Bylinky na gril


Grilovací sezóna ještě nekončí. Pokud chcete nejen sebe, ale i svou rodinu a přátele okouzlit svým uměním, musíte neustále hledat vhodné ingredience, které vaše pokrmy vynesou na vyšší úroveň.


Nedochucujte potraviny jen solí, pepřem a hotovou kořenící směsí. Zkuste je dochutit čerstvými bylinkami, které maso i zeleninu nejen provoní, ale zároveň tím podpoříte trávení. Díky bylinkám se vyhnete i problémům s nadýmáním. Tak proč je nevyzkoušet?


Bylinky můžete přidat do marinády, ale i na samotný gril



Jestli chcete ještě před grilováním naložit maso do marinády, tak do ní přidejte i bylinky. Maso můžete i bylinkami proložit a klidně ještě malé množství bylinek přihoďte navrch při grilování. Pokud s bylinkami nemáte moc zkušeností, raději je používejte v menším množství a pak postupně přidávejte. Když to s bylinkami přeženete, suroviny mohou získat hořkou chuť nebo jejich chuť otupíte příliš aromatickými bylinkami.

Pro přípravu marinády můžete použít jen jeden druh bylinky, ale klidně si můžete vytvářet směsi z různých bylinek. Začátečníkům doporučujeme, aby se poradili s někým zkušenějším. Na internetu jistě také najdete nějaké rady na bylinkové směsi. Než vhodíte bylinky do marinády, vždy se musí nejdříve oprat a nechat oschnout. Pak je můžete nakrájet na jemno, ale neplatí to vždy. Základ marinády vytvoříte z olivového oleje, soli, čerstvých bylinek, ale můžete tam přidat i drcené koření nebo studenou omáčku.


Jaké bylinky se používají nejčastěji?


  • Dobromysl (oregano) - Je to vhodná bylina k dochucení jak masa, tak i zeleniny. Využívá se kvůli její svěží chuti a také kvůli dobré snášenlivosti s ostatními bylinami.

  • Tymián - Využívá se hlavně k přípravě ryb a dochucuje se ještě citronovou šťávou. Jeho chuť vynikne i ke grilované zelenině (cuketa, lilek a jiné). Tymián pokrmu dodá jedinečnou příchuť divočiny.

  • Šalvěj - Skvěle dochutí divočinu, vepřové, ale i králičí maso. Má nahořklou a jemně pálivou chuť. Díky hořkosti prospívá trávení.

  • Rozmarýn - Má podobné vlastnosti jako šalvěj, ale hodí se především ke skopovému masu.

  • Levandule - Používejte jen malé množství a klidně ji můžete kombinovat s jinými bylinkami. Je vhodná spíše k drůbežímu masu, kterému dodá výraznější chuť.

Fotogalerie

Veronika

05. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře