Bylinky na gril


Grilovací sezóna ještě nekončí. Pokud chcete nejen sebe, ale i svou rodinu a přátele okouzlit svým uměním, musíte neustále hledat vhodné ingredience, které vaše pokrmy vynesou na vyšší úroveň.


Nedochucujte potraviny jen solí, pepřem a hotovou kořenící směsí. Zkuste je dochutit čerstvými bylinkami, které maso i zeleninu nejen provoní, ale zároveň tím podpoříte trávení. Díky bylinkám se vyhnete i problémům s nadýmáním. Tak proč je nevyzkoušet?


Bylinky můžete přidat do marinády, ale i na samotný gril



Jestli chcete ještě před grilováním naložit maso do marinády, tak do ní přidejte i bylinky. Maso můžete i bylinkami proložit a klidně ještě malé množství bylinek přihoďte navrch při grilování. Pokud s bylinkami nemáte moc zkušeností, raději je používejte v menším množství a pak postupně přidávejte. Když to s bylinkami přeženete, suroviny mohou získat hořkou chuť nebo jejich chuť otupíte příliš aromatickými bylinkami.

Pro přípravu marinády můžete použít jen jeden druh bylinky, ale klidně si můžete vytvářet směsi z různých bylinek. Začátečníkům doporučujeme, aby se poradili s někým zkušenějším. Na internetu jistě také najdete nějaké rady na bylinkové směsi. Než vhodíte bylinky do marinády, vždy se musí nejdříve oprat a nechat oschnout. Pak je můžete nakrájet na jemno, ale neplatí to vždy. Základ marinády vytvoříte z olivového oleje, soli, čerstvých bylinek, ale můžete tam přidat i drcené koření nebo studenou omáčku.


Jaké bylinky se používají nejčastěji?


  • Dobromysl (oregano) - Je to vhodná bylina k dochucení jak masa, tak i zeleniny. Využívá se kvůli její svěží chuti a také kvůli dobré snášenlivosti s ostatními bylinami.

  • Tymián - Využívá se hlavně k přípravě ryb a dochucuje se ještě citronovou šťávou. Jeho chuť vynikne i ke grilované zelenině (cuketa, lilek a jiné). Tymián pokrmu dodá jedinečnou příchuť divočiny.

  • Šalvěj - Skvěle dochutí divočinu, vepřové, ale i králičí maso. Má nahořklou a jemně pálivou chuť. Díky hořkosti prospívá trávení.

  • Rozmarýn - Má podobné vlastnosti jako šalvěj, ale hodí se především ke skopovému masu.

  • Levandule - Používejte jen malé množství a klidně ji můžete kombinovat s jinými bylinkami. Je vhodná spíše k drůbežímu masu, kterému dodá výraznější chuť.

přidejte na:

05. 08. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář