Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Čaj Oolong - znáte?


Ochutnali jste již Oolong? Dodá vám “dračí” sílu!


Není to král čajů, ale označuje se mezi čaji za “draka”. Také se to odvodilo z čínského názvu (Wu lung). V překladu to je Černý drak. Opravdu vás “nakopne” jak svoji silně povzbudivou chutí tak i svým zemitým aroma. Můžete se setkat i s ovocnými druhy Oolong čajů. Čajové listy jsou v žluté či žlutozelené barvě. Jelikož mají keře Oolongu vyšší kvalitu, pokud si ho také oblíbíme, pořádně si připlatíme. I když se jim příliš nedaří v místech, kde je chladněji a sucho, tak právě z těchto míst Oolong pochází. O to je výjimečnější. Oolong je exkluzivní. Zkuste ho i vy. Oolong  projde poloviční úpravou (polofermentace) a tudíž je umístěn mezi černými a zelenými čaji.


Účinky


Oolong je bohatý na vitamín C, E a B, je zde obsažen i zinek, antioxidanty a selen. V jeho obsahu najdeme i nepatrné množství kofeinu, což nám umožní získat energii a kvůli způsobu jeho podávání (bez cukru) je zdravější formou energetického nápoje. Preventivně působí proti vzniku rakoviny a může také za snížení míry volných radikálů. Zpevňuje nám kosti, chrání naši kůži před UV zářením a může nám pomoci s hubnutím. Díky pití čaje Oolong se vám zrychlí metabolismus.


Typy Oolongu


  • So cha

  • Kao-Shan-Cha

  • Zhen Cha

  • Pouchong


Pouchong vám barvou může připomínat měď. Jeho hořkosladká chuť není pro každého, ale příjemně vás překvapí, že jemně voní po ovoci. Tento typ Oolongu se fermentuje pouze z dvanácti procent. Kao-Shan-Cha se nachází v horských oblastech a fermentuje se již ze třiceti procent. Chutná trpce a má zlatozelenou barvu. Typ Zhen Cha je na tom s fermentací stejně, ale tento typ čaje má intenzivnější chuť ovoce a je trvanlivější. Čajové lístky u typu So cha jsou svinuté a fermentace probíhá do padesáti procent.


Příprava


Záleží na konkrétním typu tohoto čaje, ale vždy si pamatujte, že je nejvhodnější, zalévat jeho lístky ještě vařící vodou. Tímhle je opláchnete a vodu opět vylijte. Až když Oolong zalijete podruhé, vodu již nevylévejte a dle typu počkejte přiměřený luhovací čas. Ničím jej nedoslazujte a vychutnejte si jej nejlépe v něčí společnosti.


Fotogalerie

Veronika

05. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře