Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Celer - zdraví na talíři!


Vsaďte na sezónní potraviny! V zimním období byste se měli vyhnout potravinám, které ochlazují organismus. V hlavním případě máme na mysli jižní ovoce, mléčné výrobky a studené listové saláty. Připravte své tělo na zimní období. Do jídelníčku v chladném období zařaďte luštěniny, kořenovou zeleninu, polévky, zázvor a další koření. V rámci zdravé výživy nevynechávejte ovoce a zeleninu. Preferujte zeleninu, která se dá skladovat a konzumovat celoročně. Přidávejte do vaření cibuli, česnek, mrkev, zelí, červenou řepu, celer, ředkev, kapustu, špenát a brambory.



Celer

Bulvy celeru mají dlouhou vegetační dobu, dobře uložený vám vydrží po celou zimu. Celer můžete konzumovat syrový, přidávat do salátů a tepelně upravených pokrmů. Výhodou této zeleniny je snášenlivost vysoké teploty, a proto během vaření neztrácí vitamíny.



Celer pro zdraví

Celer je hlavním pomocníkem při léčení nadváhy a právě proto ho odborníci na zdravou výživu rádi doporučují zařazovat do jídelníčků. Pozitivní účinky můžeme zaznamenat při léčbě revmatismu, dny, zánětů jater a močového měchýře. Konzumaci celeru doporučujeme i pro snížení alergických projevů, vyrážek a další onemocnění související s překyselením organismu. Bulvy celeru jsou bohaté na hořčík, vitamín U a obsahuje vysoké procento aktivního organického hořčíku. Celer a celerová šťáva je vhodná i pro diabetiky.



Celerové karbanátky s kuřecím masem

Ingredience: 1 kg celeru, 700 g kuřecích prs, 2 vejce, olej, curry, sůl, pepř a další koření dle vaší chuti

Postup: Kuřecí maso pomelte a okořeňte. Do připravené směsi přidejte nastrouhaný celer, vejce a důkladně promíchejte. Nechte chvíli odležet, vytvořte tenké karbanátky a následně osmahněte na pánvi. Podávejte s bramborovou kaší, zeleninou nebo libovolnou přílohou dle vaši chuti.



Celerové hranolky

Čím dál tím větší hitem se stává zdravá a chutná verze hranolek - celerové hranolky. Příprava je jednoduchá a rychlá. Celerovou bulvu důkladně očistěte, oloupejte a nakrájejte na stejně velké hranolky. Do mísy vlijte olivový olej, přidejte sůl a oregano. Hranolky rozložte na plech a potřete připravenou olejovou směsí. Plech vložte do rozehřáté trouby na 180°C a pečte doměkka asi 30 minut. V průběhu pečení hranolky promíchávejte a podle potřeby potírejte olejem. Celerové hranolky můžete využít jako přílohu k různým pokrmům nebo jako zdravější variantu občerstvení u vašeho oblíbeného filmu.


Fotogalerie

Veronika

20. 01. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře