Celer - zdraví na talíři!


Vsaďte na sezónní potraviny! V zimním období byste se měli vyhnout potravinám, které ochlazují organismus. V hlavním případě máme na mysli jižní ovoce, mléčné výrobky a studené listové saláty. Připravte své tělo na zimní období. Do jídelníčku v chladném období zařaďte luštěniny, kořenovou zeleninu, polévky, zázvor a další koření. V rámci zdravé výživy nevynechávejte ovoce a zeleninu. Preferujte zeleninu, která se dá skladovat a konzumovat celoročně. Přidávejte do vaření cibuli, česnek, mrkev, zelí, červenou řepu, celer, ředkev, kapustu, špenát a brambory.



Celer

Bulvy celeru mají dlouhou vegetační dobu, dobře uložený vám vydrží po celou zimu. Celer můžete konzumovat syrový, přidávat do salátů a tepelně upravených pokrmů. Výhodou této zeleniny je snášenlivost vysoké teploty, a proto během vaření neztrácí vitamíny.



Celer pro zdraví

Celer je hlavním pomocníkem při léčení nadváhy a právě proto ho odborníci na zdravou výživu rádi doporučují zařazovat do jídelníčků. Pozitivní účinky můžeme zaznamenat při léčbě revmatismu, dny, zánětů jater a močového měchýře. Konzumaci celeru doporučujeme i pro snížení alergických projevů, vyrážek a další onemocnění související s překyselením organismu. Bulvy celeru jsou bohaté na hořčík, vitamín U a obsahuje vysoké procento aktivního organického hořčíku. Celer a celerová šťáva je vhodná i pro diabetiky.



Celerové karbanátky s kuřecím masem

Ingredience: 1 kg celeru, 700 g kuřecích prs, 2 vejce, olej, curry, sůl, pepř a další koření dle vaší chuti

Postup: Kuřecí maso pomelte a okořeňte. Do připravené směsi přidejte nastrouhaný celer, vejce a důkladně promíchejte. Nechte chvíli odležet, vytvořte tenké karbanátky a následně osmahněte na pánvi. Podávejte s bramborovou kaší, zeleninou nebo libovolnou přílohou dle vaši chuti.



Celerové hranolky

Čím dál tím větší hitem se stává zdravá a chutná verze hranolek - celerové hranolky. Příprava je jednoduchá a rychlá. Celerovou bulvu důkladně očistěte, oloupejte a nakrájejte na stejně velké hranolky. Do mísy vlijte olivový olej, přidejte sůl a oregano. Hranolky rozložte na plech a potřete připravenou olejovou směsí. Plech vložte do rozehřáté trouby na 180°C a pečte doměkka asi 30 minut. V průběhu pečení hranolky promíchávejte a podle potřeby potírejte olejem. Celerové hranolky můžete využít jako přílohu k různým pokrmům nebo jako zdravější variantu občerstvení u vašeho oblíbeného filmu.


přidejte na:

20. 01. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář