Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Černucha neboli černý kmín


Tato jednoletá bylinka původně pochází z jihozápadní Asie. Nigella sativa patří do čeledi pryskyřníkovité. Semena, jak jste možná již uhádli, se používají jako koření. Nejčastěji se používá na Balkáně, v Turecku, Indii a také na Středním východě. Léčivý olej, který se vyrábí ze semen černuchy, používala i královna Kleopatra.


Černucha v kuchyni


Má lahodnou jemně pálivou chuť a příjemně voní. Někteří jeho chuť vnímají jako kombinaci cibule, máku a pepře. Použití je téměř stejně jako černý pepř. Můžete jej použít spolu s koriandrem, saturejkou, také se k ní hodí tymián či nové koření. Nejvíce se využívá v Indii a na Středním východě, kde se přidává do různých směsí koření - másal, karí. Dochucují s ním pečivo, sýry i luštěniny.


Další využití černuchy


Černucha má v léčitelství široké využití. Na Balkáně a v Asii ji používají jako lék už od nepaměti. U nás byly její léčivé účinky také objeveny a dnes ji používá hodně léčitelů, kteří nám pomáhají přírodní a alternativní léčbou. Černuchu lze sehnat podrcenou, ve formě semen, prášku či aromatického oleje. Z prášku se vyrábí vodní nálev či odvar. Olej ze semen černuchy se aplikuje vnitřně, ale přidává se i do přípravků, jenž jsou určené k vnější aplikaci.


Jak nám prospívá olej z černuchy?


Smícháním 1 lžičky oleje z černuchy a 1 lžíce medu získáte skvělý elixír, který slibuje prodloužení života. Tedy pokud jej budete užívat 1x denně a ideálně před snídaní. Jestli vás trápí překyselený žaludek, přidejte si do šálku vlažného mléka 1 lžíci oleje z černuchy. Měli byste to pít 3x denně 5 dní za sebou. Trápí vás zánět dásní? Tak smíchejte 1 lžičku černuchy a 10 kapek octa. Touto směsí byste si měli dásně potírat minimálně 2x za den.


Na kašel a astma je olej také skvělým pomocníkem. Stačí si ho rozetřít na hrudník a na záda. Také byste měli 2x za den sníst jogurt s 1 přidanou lžičkou oleje z černuchy. Působí i proti bolestem hlavy. Jemně s ním potírejte čelo a oblast kolem spánků, za ušima i lícní kosti. Tohle byste měli provádět 3x za den asi po půlce lžičky.


Pěstování


K vypěstování černuchy toho moc nepotřebujete. Vystačí si se sušší půdou bohatou na vápník. Umístit ji můžete kdekoliv na slunné místo. Černuchu nikdy nepřemísťujte na jiné místo, nesnese změnu prostředí. Množí se svými semeny, které na jaře vysévají na své trvalé místo. Semena lze zasít i na podzim, ale musíte je pak ochránit v zimním období - nejlépe chvojím či jinou přikrývkou. Během období vegetace ji stačí přihnojit maximálně 2x. Tobolky dozrávají buď na konci léta nebo na podzim. Nechte je vždy proschnout a až potom z nich vysypejte semena.



Fotogalerie

Veronika

17. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře