Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Černý bez - vyrobte si domácí sirup nebo limonádu


Bez černý


Už naše babičky věděly, jak je bez užitečný. Nedaly na něj dopustit. Možná jste už zaslechli toto staré přísloví - “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”. Bez je univerzální léčivou rostlinou a měla by mít své místo v každé domácnosti.


Tento rozvětvený keř či stromek mohl vyrůst až do výšky 6 m. Květy jsou bílo-žluté a poznáte je podle intenzivní vůně. Bez kvete od května do června a jeho plody (bezinky) jsou černé kuličky, jenž rostou v trsech. Původně se nacházel v oblasti Kavkazu, pak se rozšířil po celém světě. U nás se kromě nejvyšších poloh vyskytuje téměř všude - na okraji lesů, na loukách, podél cest a vodních toků, v zahradách, na vlhčích půdách a také ho můžete najít v listnatých lesích.







Využití černého bezu


Šťáva z bezinek má výrazně červenou barvu (jako krev). Výhonky bezu pomáhaly zmírňovat bolesti zubů. Když se smíchala ječná mouka s mladými lístky, pomáhalo to léčit popáleniny či pokousání od vzteklého psa. Suché listy se rozemlely na prach, který pomáhal zastavit krvácení z nosu. Bezinky jsou bohaté na cukry, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou, vitamín A, B, C a také kyselinu panthotenovou. V listech je obsažená pryskyřice, glykosidy, sambucin a větší množství vápníku. Květy obsahují třísloviny, kyselinu jablečnou, octovou a valerovou, glykosidy, silice a další. Bez dokáže snížit horečku, skvěle pročišťuje krev, pomůže při revmatismu a bolestech kloubů a má také analgetické účinky.


Vyrobte si domácí bezový sirup


  • Květy černého bezu - 40 ks

  • Převařená studená voda - 6 l

  • Cukr - 4,5 kg

  • Kyselina citronová - 40 g

  • Kyselina sorbová - 1 balíček


Květy nejprve důkladně opláchněte a vložte je do vody, ve které je necháte ideálně 24 h. Pak květy přeceďte přes nějaké plátýnko a přidejte cukr, kyseliny a důkladně míchejte, dokud se vše řádně nerozpustí. Sirup nalijte do vymytých láhví, uzavřete a uskladněte. Můžete jej přidávat do minerálek či sodovek nebo ho můžete přidat i do grogu.




Osvěžte se domácí sodovkou z bezových květů


  • Cukr - 0,25 kg

  • Voda - 4 l

  • Citron - 1 ks (oloupaný)

  • Květy - 4 ks (velké a plně rozkvetlé)


Svařte cukr ve vodě a nechte vychladnout. Pak si připravte velkou či 4 menší sklenice, které mají široké hrdlo. Nalijte do nich vodu s cukrem a přidejte kolečka citronu - pecky tam nedávejte. Pak tam přihoďte květy bezu a přikryjte nějakým papírovým ubrouskem a převažte. Sklenice umístěte na okno tak, aby na ně přímo svítilo slunce. Po 4 dnech vám sodovka mírně zkvasí, pak už ji jen stačí pořádně vychladit a můžete si dopřát osvěžující bezový nápoj.



Fotogalerie

Veronika

09. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře