Červená řepa nesmí v lednici chybět!

Červená řepa vám pomůže posílit imunitu, takže budete vůči sychravému počasí odolnější. Většina z nás při prvních příznacích nachlazení sahá po citronu. Avšak tato rubínově zbarvená kořenová zelenina je mnohem více prospěšná než nějaký citron. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že i když nepatří mezi tu nejkrásnější zeleninu, má neuvěřitelně léčivé účinky.

Jak prospívá našemu zdraví?

Řepa je bohatá na sodík, draslík, vápník i hořčík. Obsahuje i další minerální látky jako je železo, zinek, mangan, selen, kobalt, fluor, jód, vanad a lithium, které pomáhají chránit srdce před infarktem, zlepšují ostrost zraku a slouží i jako podpora tvorby inzulínu.


V řepě najdete i vitamín A, B a pektin, který pomáhá našemu tělu, aby lépe vylučovalo cholesterol, radioaktivní látky i olovo. Díky chloru perfektně čistí ledviny, žlučník, lymfatický systém a také játra. 

Pomáhá také rozpouštět tromby, zlepšuje trávení a podporuje i tvorbu krve. Zkuste čerstvý fresh z řepy. Dopřejete svému tělu očistu a spoustu vitamínů.

Doporučuje se především těm, které trápí revma, poruchy menstruace či mají žlučové kameny. Řepa obsahuje i betain, což je bílkovina působící jako přírodní cytostatikum. Betain totiž bojuje proti rakovině. Z průzkumů vyplývá, že těm, co konzumovali šťávu z červené řepy se podařilo minimalizovat příznaky rakoviny až o 20 %.

Už jste červenou řepu zkoušeli zavařit? Je výborná.

  • Červená řepa - 1,5 kg

  • Křen - 300 g


Na nálev budete připravovat tyto suroviny:

  • Voda - 3 l

  • Ocet - 2,5 l

  • Cukr - 750 g

  • Sůl - 50 g



Nejprve si připravte nálev. Dejte do hrnce vodu, do ní pak přidejte cukr, sůl a nakonec i ocet. Postupně zahřívejte, dokud se teplota vody nebude pohybovat mezi 70 - 80 °C. Udržujte tedy nálev pod bodem varu. Červenou řepu si nyní můžete očistit, oloupat a omýt. Pak ji vložte do osolené vody a vařte ji tak dlouho, dokud nebude krásně měkká.

Jakmile řepa ochladne, nastrouhejte ji na jemném struhadle. Křen byste měli oškrábat a poté rovněž nastrouhat. Křen pak dejte do červené řepy, pořádně promíchejte a můžete vrstvit do připravených sterilovaných sklenic. Až budou plné, ale nechte trochu volného místa pod víčkem, tak je zalijte nálevem a sterilujte při 85 °C minimálně 15 minut.

přidejte na:

26. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář