Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Červená řepa - prevence rakoviny


Původně se tato zelenina pěstovala ve Středomoří, ale dnes ji najdete po celé Evropě. Ve starověku konzumovali pouze její mladé listy, které se jí dodnes. Přidávají se do salátů, polévek a upravují s podobně jako špenát. Z listů se dá také vyrobit koření, jenž pak dochutí omáčky a polévky.


Hlavní přínosy červené řepy


  • Betacyanin

  • Betain

  • Vláknina

  • Kyselina listová

  • Bojuje proti anémii (chudokrevnosti)

  • Reguluje krevní tlak a sportovní výkon


Betacyanin je určtitý typ pigmentu, který má tmavě červené či fialové zbarvení. Díky němu je červená řepa schopná bojovat proti vzniku rakoviny. Dokonce prý pomáhá při léčbě nádorů - má tlumící účinky. Kromě toho je Betacyanin účinným antioxidantem, jenž prospívá střevům a celkově trávícímu ústrojí. Pokud si připravíte šťávu z červené řepy, posílíte tím svůj imunitní systém. Jestliže budete červenou řepu konzumuvovat 1x týdně, funguje jako prevence rakoviny.



Betain zase pomáhá zlepšit funkci jater a chrání tepny před kornatěním. Dokáže snížit množství homocysteinu (aminokyselina). Vysoké hladiny homocysteinu jsou spojovány s onemocněním oběhového systému a srdce. 


Díky vláknině umí řepa zlepšit trávení. Doporučuje se proto konzumovat při hubnutí. Červená řepa je také bohatá na železo a kyselinu listovou, jenž jsou důležité pro tvorbu červených krvinek.





Pravidelnou konzumací řepy dosáhnete snížení krevního tlaku a zároveň i zvýšení sportovního výkonu. Řepa během tréninku snižuje množství kyslíku. Zkuste vypít 2 šálky řepné šťávy před tím, než půjdete trénovat. Je to mnohem lepší než kofein či jiné stimulující doplňky stravy. 


Červená řepa je plná kyseliny listové, která je prospěšná především pro těhotné ženy. Dostatečné množství totiž působí jako preventivní ochrana proti vrozeným vadám a napomáhá správnému vývoji mozku miminka ve vašem bříšku.




Fotogalerie

Veronika

12. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře