Medvědí česnek je bylina vyskytující se ve střední a západní Evropě, lze jej najít také v severní Itálii, Španělsku, na severu Balkánu, v jižních částech zemí Skandinávie, v evropském Rusku a na Kavkazu. U nás se česnek medvědí objevuje nerovnoměrně. Najdeme jej v severozápadních Čechách a na Moravě. Rostlina má ráda vlhké, na živiny bohaté listnaté lesy. Zelené listy medvědího česneku začínají pokrývat listnaté lesy v dubnu a květnu, kvete bílým květem od poloviny května do června.
Léčivá síla česneku medvědího
Medvědí česnek má stejné vlastnosti jako česnek setý, ale má větší léčebné účinky. Je velice vhodný pro jarní očistné kůry. Z medvědího česneku lze využít listy, nať i cibule. Užívání česneku se doporučuje při nachlazení a onemocněních horních dýchacích cest. Díky obsažených látek má baktericidní účinky. Využívá se při léčbě mykóz, snižuje krevní tlak a brání procesu kornatění cév. Účinný je také proti nežádoucím střevním bakteriím, parazitům a nadýmání. Je vhodné sáhnout po medvědím česneku pokud chceme zničit zlatého stafylokoka. Čerstvé, nasekané listy mají čistící účinek na ledviny, močový měchýř a stimuluje odchod moče. Šťáva z listů působí jako přírodní repetent a podporuje hojení ran.
Látky obsažené v česneku medvědím
Tato bylina je zdrojem mnoha léčebných látek. Obsahuje aminokyseliny allicin a alliin. Alicin vykazuje antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru. V česneku jsou obsaženy také flavonoidy, mají antioxidační účinek. Chrání organismus před vznikem kardiovaskulárních chorob, krevním sraženinám a před vznikem rakovinného bujení. Flavonoidy působí proti virům a bakteriím. Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitamínu C. 100 g rostliny poskytne až 150 mg vitamínu C, což je více než trojnásobná denní doporučená dávka. Česnek obsahuje značné množství jódu, vinylsulfidu, esenciálních olejů, fruktózy, bílkovin a chlorofylu.
Jak medvědí česnek použít?
Pokud chceme česnek použít k očišťovací kůře nebo k odhlenění používáme čerstvé listy. Můžeme je nakrájené dát na chléb s máslem, použít jako koření do polévek, bramborové kaše a podobně. Listy jde také připravit jako špenát nebo salát, k potlačení štiplavé chuti česneku je dobré přidat kopřivy. Místo cibulek česneku setého vyzkoušejte použít cibulky medvědího česneku. V období kdy dochází k chřipkovým epidemiím a při výskytu střevních parazitů se doporučuje popíjet nápoj připravený z medvědího česneku povařeného v mléce. Z nadrobno nakrájených listů medvědího česneku se připravuje víno. Listy se krátce povaří v bílém víně a osladí se medem. Doušky vína popíjíme obden při zahlenění nebo zavodnění.
Robin Bortlík 22. 04. 2010, 18:38
Lucie 22. 04. 2010, 18:49
Juryska 01. 05. 2011, 07:52