Podzimní počasí si mnoho z nás spojuje nejen s krásně zbarveným listím, ale hlavně s virózami, které se točí ve vzduchu. Ve snaze ochránit sebe a své blízké velmi často saháme po vitaminu C a čekáme, že nás ochrání. Existují však i další cesty, jak své tělo vyzbrojit látkami proti negativním virům! Jaké? O tom si povíme v dnešním článku.
Chcete-li podpořit svůj imunitní systém, doporučujeme vsadit na starou známou trojici ve formě kurkumy, česneku a zázvoru. Mezi jejich společné znaky patří ostrá chuť, přirozeně prohřívací účinky a posílení imunity.
ZÁZVOR
Zázvor je pro své prohřívací účinky známý poměrně dost. Mnohem méně si však lidé uvědomují, že má i antibakteriální, protizánětlivé a antiseptické účinky. Pomáhá chránit před virovým onemocněním nebo jeho dopad zmírnit a urychlit tak léčbu.
Kromě výše uvedených vlastností se hodí používat i v případě, že vás trápí nadýmání či střevní chřipka.
KURKUMA
Kurkuma je populární indické koření, které má přirozeně štiplavou chuť a silně žluté zbarvení. Kurkumin, který je v koření obsažen, má výrazné protizánětlivé, antibakteriální a protivirové účinky. Velmi dobře působí na trávení a podporu aktivního imunitního systému.
ČESNEK
Česnek patří jednoznačně k základním surovinám, které najdeme snad v každé české kuchyni. V naší kultuře jej odjakživa používáme nejen k dochucení jídel, ale také k léčbě všelijakých nemocí a obtíží. Díky obsahu alicinu se považuje za přírodní antibiotikum, a proto se hodí užívat právě na podzim.
Nejprospěšnější vám bude v případě, že jej budete konzumovat čerstvý, například jeden stroužek za den. Česnek dokáže pomoci s léčbou chřipkových stavů, angíny či zánětem dutin.