Chcete silnější imunitu? Začněte jíst správné potraviny

Imunitní systém skloňujeme s příchodem chladných dnů ve všech pádech. Zpravidla se mluví o očkování, kojení, probiotikách a pohybu na vzduchu. Jedním z pilířů dobré odolnosti proti nemocem je ovšem i vhodná výživa.

Chladné období roku je méně bohaté na vitamín D, který se v těle vytváří díky působení slunečních paprsků. Také vitamínu C mohou mít děti nedostatek, protože konzumují méně čerstvého ovoce a zeleniny než v létě. Při přípravě zeleninových pokrmů se vyplatí použít mraženou zeleninu, která si uchovává vitamíny ve velké míře. Také volba vaření na páře zvyšuje podíl vitamínů, které v pokrmu zůstanou. Vitamíny skupiny B mohou děti načerpat z masa, vajec, luštěnin či obilovin. Skladba jídelníčku by tudíž měla obsahovat hlavně hodnotné potraviny, nikoliv prázdné kalorie ve formě cukrovinek.

Cenné látky mohou dodat plody, které se v poslední době dostávají zase do popředí zájmu veřejnosti. Patří mezi ně například rakytník, šípky či kaštany, ale i jeřabiny. Pořádnou dávkuChcete silnější imunitu? Začněte jíst správné potraviny vitamínu C v sobě skrývají oranžové bobule rakytníku. Jediný plod pokryje celou doporučenou denní dávku tohoto vitamínu. Kromě toho obsahuje vitamíny A, B, D nebo E a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Z vymačkané šťávy z bobulí se dá vyrobit sirup nebo olej, celé plody lze zavařit nebo z nich vyrobit marmeládu. Kromě bobulí se dají z rakytníku použít také listy, jež se nasuší a zužitkují na přípravu čaje proti nachlazení a rýmě. Používá se také na zlepšení zdravotního stavu po prodělání těžkých onemocnění a infekcí.

Chcete silnější imunitu? Začněte jíst správné potraviny Jedlé kaštany obsahují přírodní antioxidant tanin, vitamíny a minerály. Šípky zase poslouží pro přípravu čaje nebo sirupu, obsahují totiž také vitamín C a antioxidanty. Černý jeřáb, který je známý též pod názvem arónie, a je častou ozdobou podzimních zahrad díky svým sytě červeně zbarveným listům, obsahuje antioxidanty a řadu minerálů, například železo, hořčík, draslík nebo měď. Dá se využít i jako náhradní sladidlo bez obsahu cukru. Kromě pozitivních účinků plodů je zdraví prospěšné i gemmoterapeutikum z pupenů. Je to jeden z nejlepších prostředků ke zlepšení činnosti štítné žlázy, také podporuje činnost srdce a pomáhá udržovat cévy v optimálním stavu. V obchodě najdete také sirupy a šťávy s obsahem arónie, marmeládu či kompot.

Upečte si čaj

Jednou z možností, jak do jídelníčku batolat dostat vitamíny, je pečený čaj. Novinka posledních let je oblíbená u dospělých i u dětí. Směsi s obsahem prospěšných látek jsou k dostání v obchodech, můžete si ale pečený čaj připravit do zásoby s mnohem menšími náklady. Když přidáte třeba právě šípky, rakytník či arónii, zvýšíte obsah prospěšných látek příjemným a snadným způsobem.

přidejte na:
BB

24. 11. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář