Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Cheesecake - milovaný dezert!


Připravte si lahodný cheesecake!


Pro ty z vás, kteří s ním ještě neměli tu čest, tak se jedná o dezert dvou vrstev. Základ tvoří vrstva rozdrcených sušenek a na ni se pokládá sýrová (tvarohová) vrstva. Hlavní ingrediencí je čerstvý tvarohový sýr. Existují pečené i nepečené varianty a spousta různých příchutí. 


Už jste ochutnali cheesecake ozdobený lesním ovocem?


Na korpus budete potřebovat:


  • Keksy (Bebe) - 250 g

  • Mandle - 50 g

  • Máslo - 120 g


Na jeho náplň si připravte tyto suroviny:


  • Měkký tvaroh - 500 g

  • Zakysaná smetana - 250 ml

  • Máslo - 50 g

  • Vejce - 1 ks

  • Mandle - 25 g

  • Hladká mouka - 2 lžíce

  • Cukr - 150 g

  • Citronová šťáva - ½ citronu

  • Vanilkový cukr - 1 balíček

  • Pomerančová kůra - 1 ks


Připravte si dortovou formu (průměr 28 cm), vyložte si ji pečícím papírem a přebytečné okraje ustřihněte. Pak si rozmixujte keksy a mandle. Máslo si rozpusťte v hrnci a pak k němu přidejte rozmixovanou směs keksů a mandlí. Pak tuto drť vtlačte do formy. Nezapomeňte také obložit strany dortové formy. Předehřejte si troubu na 180 °C a vložte formu do trouby na 12 minut. Po upečení nechte těsto vychladit a začněte si připravovat náplň.


Rozmixujte tvaroh, smetanu, vejce, máslo, mouku a cukr. Vyšlehanou směs pak dochuťte citronovou šťávou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou kůrou z jednoho pomeranče. Směs vylijte na těsto, pěkně ho uhlaďte a dejte do trouby zapéct na 45 minut. Pečte už jen na 150 °C. Dezert byste pak měli uložit do ledničky minimálně na 3 hodiny.


Vyzkoušejte i pravý italský citrusový cheesecake! Je osvěžující.


Na základní vrstvu (korpus) potřebujete:


  • Kakaové sušenky (Bebe) - 160

  • Máslo - 60 g


Na jeho náplň si nachystejte:


  • Tvaroh - 500 g (tučný)

  • Ricotta (jemný syrovátkový sýr) - 250 g (Pokud jej nemáte, místo něj použijte měkký tvaroh)

  • Krémový sýr (např. Philadelphia) - 125 g

  • Neslazené kondenzované mléko - 100 g

  • Moučkový cukr - 100 g

  • Vejce - 4 nebo 5 ks (záleží na velikosti vajec)

  • Citronová šťáva - 1 citron

  • Vanilkový lusk - 1 ks


Suroviny, které potřebujete na náplň, si před pečením vyndejte z lednice. Sušenky můžete rozdrtit v mixéru nebo pomocí válečku na těsta a sáčku, do kterého vložíte sušenky. Máslo si rozpusťte stejně jako v předchozím receptu a pak do něj přimíchejte drť ze sušenek. Do dortové formy vložíme pečící papír a potřeme ho máslem. Celou formu obalte alobalem, aby se vám tam nedostala voda. Budete péct na vodní lázni. Pečte 10 nebo 12 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Nyní si začněte připravovat krém. Všechny suroviny smíchejte a snažte se vytvořit hladký krém. Moučkový cukr prosijte. Citronovou šťávu, vanilku a vejce přidejte až nakonec.


Nejdřív si připravte pekáč, který si naplníte horkou vodou. Vezměte si větší, tak aby se tam vešla dortová forma. Nalijte krém na sušenkový základ a pečte na 160 °C. Minimálně půl hodiny troubu neotvírejte. Jak poznáte, že už je dort hotový? Měl by mít pevný povrch a náplň by se měla mírně odlepovat od stran formy. Nechte jej vychladit ve vypnuté troubě jen s pootevřenými dvířky alespoň půl hodiny. Poté ho nechte vychladit na pokojovou teplotu a pak ho ještě vložte do lednice. Až úplně ztuhne, můžete podávat.


Fotogalerie

Veronika

29. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře