Připravte si lahodný cheesecake!
Pro ty z vás, kteří s ním ještě neměli tu čest, tak se jedná o dezert dvou vrstev. Základ tvoří vrstva rozdrcených sušenek a na ni se pokládá sýrová (tvarohová) vrstva. Hlavní ingrediencí je čerstvý tvarohový sýr. Existují pečené i nepečené varianty a spousta různých příchutí.
Už jste ochutnali cheesecake ozdobený lesním ovocem?
Na korpus budete potřebovat:
Keksy (Bebe) - 250 g
Mandle - 50 g
Máslo - 120 g
Na jeho náplň si připravte tyto suroviny:
Měkký tvaroh - 500 g
Zakysaná smetana - 250 ml
Máslo - 50 g
Vejce - 1 ks
Mandle - 25 g
Hladká mouka - 2 lžíce
Cukr - 150 g
Citronová šťáva - ½ citronu
Vanilkový cukr - 1 balíček
Pomerančová kůra - 1 ks
Připravte si dortovou formu (průměr 28 cm), vyložte si ji pečícím papírem a přebytečné okraje ustřihněte. Pak si rozmixujte keksy a mandle. Máslo si rozpusťte v hrnci a pak k němu přidejte rozmixovanou směs keksů a mandlí. Pak tuto drť vtlačte do formy. Nezapomeňte také obložit strany dortové formy. Předehřejte si troubu na 180 °C a vložte formu do trouby na 12 minut. Po upečení nechte těsto vychladit a začněte si připravovat náplň.
Rozmixujte tvaroh, smetanu, vejce, máslo, mouku a cukr. Vyšlehanou směs pak dochuťte citronovou šťávou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou kůrou z jednoho pomeranče. Směs vylijte na těsto, pěkně ho uhlaďte a dejte do trouby zapéct na 45 minut. Pečte už jen na 150 °C. Dezert byste pak měli uložit do ledničky minimálně na 3 hodiny.
Vyzkoušejte i pravý italský citrusový cheesecake! Je osvěžující.
Na základní vrstvu (korpus) potřebujete:
Kakaové sušenky (Bebe) - 160
Máslo - 60 g
Na jeho náplň si nachystejte:
Tvaroh - 500 g (tučný)
Ricotta (jemný syrovátkový sýr) - 250 g (Pokud jej nemáte, místo něj použijte měkký tvaroh)
Krémový sýr (např. Philadelphia) - 125 g
Neslazené kondenzované mléko - 100 g
Moučkový cukr - 100 g
Vejce - 4 nebo 5 ks (záleží na velikosti vajec)
Citronová šťáva - 1 citron
Vanilkový lusk - 1 ks
Suroviny, které potřebujete na náplň, si před pečením vyndejte z lednice. Sušenky můžete rozdrtit v mixéru nebo pomocí válečku na těsta a sáčku, do kterého vložíte sušenky. Máslo si rozpusťte stejně jako v předchozím receptu a pak do něj přimíchejte drť ze sušenek. Do dortové formy vložíme pečící papír a potřeme ho máslem. Celou formu obalte alobalem, aby se vám tam nedostala voda. Budete péct na vodní lázni. Pečte 10 nebo 12 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Nyní si začněte připravovat krém. Všechny suroviny smíchejte a snažte se vytvořit hladký krém. Moučkový cukr prosijte. Citronovou šťávu, vanilku a vejce přidejte až nakonec.
Nejdřív si připravte pekáč, který si naplníte horkou vodou. Vezměte si větší, tak aby se tam vešla dortová forma. Nalijte krém na sušenkový základ a pečte na 160 °C. Minimálně půl hodiny troubu neotvírejte. Jak poznáte, že už je dort hotový? Měl by mít pevný povrch a náplň by se měla mírně odlepovat od stran formy. Nechte jej vychladit ve vypnuté troubě jen s pootevřenými dvířky alespoň půl hodiny. Poté ho nechte vychladit na pokojovou teplotu a pak ho ještě vložte do lednice. Až úplně ztuhne, můžete podávat.