Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Chia semínka - elixír mládí a vitality


Už jste slyšeli o chia semínkách? Někdo možná ano, jiný se s tímto pojmem setkává poprvé. Pojďme se s nimi seznámit.


Chia = síla


Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské, podobná máku. Pocházejí z Jižní a Střední Ameriky, kde rostou už více než 4 000 let. Spolu s kukuřicí, amarantem a fazolemi tvořila základ jídelníčku dávných Aztéků. Ti vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím, na čemž se ve velké míře podílela právě tato semínka. Užívala se smíchaná s ostatními potravinami, rozmíchaná ve vodě, mlela se z nich mouka nebo lisoval olej. Na dlouhých výpravách jim poskytovala sílu a vytrvalost.


Proč jsou zázračná?


Chia semínka patří mezi superpotraviny. Jsou neuvěřitelně bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a zejména omega-3 mastných kyselin, důležitých pro správnou funkci srdce a mozku. Cení se jako antioxidant, třikrát silnější než borůvky. Obsahují pětkrát více vápníku než mléko, sedmkrát více omega-3 mastných kyselin než losos a dokonce patnáctkrát více hořčíku než brokolice. Najdeme v nich také mnoho fosforu, zinku, draslíku nebo železa. Omezují chuť k jídlu a jsou lehce stravitelná. Mají nadměrnou schopnost vázat na sebe vodu a zvětšit tak svůj objem až dvanáctinásobně. Při styku s tekutinou nabobtnají a vytvoří lehce stravitelný gel, který nejenže hydratuje tělo, ale příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru. Jsou tedy zvlášť vhodná pro diabetiky, sportovce, vegetariány a při zvýšeném fyzickém i psychickém vypětí. Měly by je užívat těhotné a kojící ženy, protože výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání. Neobsahují lepek.


Konzumace chia semínek


Jelikož nemají žádnou specifickou chuť, dají se kombinovat s mnoha druhy pokrmů. Přidávají se do jogurtů, ovocných šťáv, zmrzlin, cereálií, polévek, salátů nebo pomazánek. Když je přimícháte do těsta na pečivo, bude tím více vláčnější.

Neváhejte a zařaďte chia semínka do svého jídelníčku. Stačí 1-2 lžíce denně a vaše tělo vám bude vděčné.


Fotogalerie

Veronika

30. 07. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře