Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Chia semínka v kuchyni


Tyto semínka v sobě ukrývají tajemství štíhlé linie a zdraví. Jedná se o semena šalvěje hispánské a řadíme je mezi zázračné potraviny. Obsahují více omega 3 mastných kyselin než losos a více antioxidantů než čerstvé borůvky. Dokonce předčí i mléko v množství vápníku. A jelikož jsou bez chuti, jsou všestranně využitelné. Můžete je péct, vařit, vyrobit z nich smoothie nebo je přidat do salátů.


Dietní marmeláda s chia semínky (1 sklenice)


  • Maliny - 2 hrnky (ale můžete použít i jiné ovoce)

  • Chia semínka - 3 lžíce

  • Voda - malé množství

  • Přírodní sladidlo - k dochucení (můžete ale vynechat)


Nejprve si opláchněte maliny, pak je dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Maliny rozvařte na kaši, přisypte k nim chia semínka a oslaďte dle chuti. Vše důkladně promíchejte, nalijte směs do sklenice, nechte vystydnout a nakonec pevně uzavřete víčkem. Sklenici vložte do lednice, aby pěkně ztuhla. Tato báječná marmeláda vám vydrží jen pár dní, takže vám doporučujeme, abyste ji spotřebovali co nejdřív.


Připravte si zdravější palačinky s chia semínky (4 porce)


  • Řecký jogurt - 150 g

  • Hladká mouka - 400 g

  • Maliny - 100 g

  • Vejce - 3 ks

  • Vlašské ořechy (mleté či drcené)

  • Mléko - 250 ml

  • Chia semínka

  • Med - 40 g (+ na pečení - 50 g)

  • Máslo - 50 g (+ trochu na pečení)

  • Sůl - 3 g


Připravte si větší mísu, ve které si smícháte mouku, sůl, máslo, vejce a med. Z těchto surovin vytvořte husté těsto a poté přilijte mléko a tím z toho vytvoříte lité těsto. Tímto způsobem se nejlépe vyhnete hrudkám.


Pak si na pánvi rozpusťte máslo, vhoďte do něj chia semínka (asi hrst) a zalijte těstem. Palačinku osmažte z obou stran a na talíři ji pak potřete jogurtem, medem, nasypte na ni drcené ořechy a můžete servírovat. Klidně ještě můžete dozdobit pomerančovou kůrou, moučkovým cukrem nebo k nim přidejte zmrzlinu.


Fotogalerie

Veronika

29. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře