Chlebíčky jsou prostě českým fenoménem. I když si na nich pochutnáváme již 100 let a nespadají zrovna do zdravé výživy, přesto v drtivé většině domácností nechybí na žádných oslavách, večírcích a Silvestr si bez nich také neumíme představit. Kdo vyrobil první chlebíček? A jak se postupem času měnil?
První zmínky o pochoutce s obdobnými vlastnostmi se táhne až do středověku
Chlebíčkům se jinak říká otevřené sendviče (z anglického názvu open-face sandwich). Tehdy ještě nevypadal tak, jako náš chlebíček, ale měl už jisté podobné rysy. V minulosti se používaly krajíce chleba, které sloužily v podstatě jako jedlý tácek či talíř. Na chleba se pak servírovalo jídlo. Jakmile se všechno snědlo a zůstal jen krajíc chleba, byly jen 2 možnosti. Buď byl také sněden nebo byl darován žebrákům (či se hodil psům).
![](/system/images/82405/big_thumb.sandwich-4-1525938.jpg)
Vypráví se, že chlebíčky vznikly kvůli samotného Napoleona Bonaparte. Pro něj byl prý čas natolik vzácný, že dával přednost studené kuchyni.
A jelikož byl považován za velice vybíravého člověka, chtěl, aby hned na první pohled bylo jasné, čím mu ten chleba obložili. Chlebíček se k nám podle některých zdrojů dostal v 19. století přes Německo. V této době byl zdoben jen slanečkem a cibulí.
Jan Paukert
![](/system/images/82403/big_thumb.sandwiches-1320004.jpg)
V roce 1916 založil tento pán později velmi slavné lahůdkářství - U Paukerta. A byly to právě chlebíčky, které mu vynesly ten největší úspěch.
Recept si pan Paukert dovezl s sebou až z daleké Itálie. Dokonce byli odhaleni i největší milovníci této dobroty, kterou si dnes můžete připravit na milion způsobů. Patřili tam - Hugo Haas, Vlasta Burian a také Ema Destinová.
![](/system/images/82404/big_thumb.party-sandwich-2-1319149.jpg)
Jak vypadají chlebíčky v jiných zemích? Co na ně dávají?
Můžete vytvořit spoustu variant. Používají se pomazánky, uzeniny, sýry, vajíčka, rajčata, okurky, papriky, salátky a další. U nás si nejčastěji kupujeme chlebíčky s debrecínkou a hlavně se šunkou a vajíčkem. Ve Skandinávii si chleba potírají máslem a skládají na něj krevety, uzeného lososa, sledě nebo kaviár. V Holandsku zase vedou smažená vejce či zapečený sýr.
A s čím je máte rádi vy? Máte svůj oblíbený recept?