Vyzkoušejte kouzlo omelet. Možná si někteří řeknou, co jen na nich vidíme, vždyť nejde o nic složitého a je to jen obyčejné, rychlé jídlo vhodné akorát k večeři. Dneska vám ukážeme, že to není pravda. I omeleta může být opravdovou dobrotou, stačí jen zvolit vhodnou náplň.
Začneme s omeletou
Na přípravu omelety budou bohatě stačit dvě vejce, sůl a máslo na pánev. Vajíčka zlehka rozšlehejte se solí, máslo dejte rozpustit na pánev a vlijte vajíčka. Krouživým pohybem pánve vytvoříte rovnoměrnou vrstvu. Tuhší okraje klidně promíchejte s řídším prostředkem, ale opatrně, ať nepoškodíte spodní vrstvu omelety. Až omeleta ztuhne, přeložte ji na polovinu a odložte na vyhřátý talíř.
Dle libosti můžete omeletu ochutit bylinkami, strouhaným sýrem, cibulkou, pórkem nebo česnekem. V takovém případě se těšte na francouzskou omeletu.
Pokud vám zelenina příliš nevoní, zkuste dát na omeletu uzeného lososa, tou chutí budete překvapeni.
Zvolte si náplň
Druhá možnost jak udělat z obyčejné omelety gurmánský zážit je náplň. Jistě si najdete tu svou.
Ruská náplň
Pro milovníky sardinek jako stvořená. Připravte si sardinky v oleji a nechte je zcela okapat. Potom je rozložte na ztuhlou omeletu, složte ji na půl, ozdobte kaviárem a citrónem.
Milánská náplň
Tahle varianta vás zasytí. Uvařte makaróny, pokrájejte je. Celou směs pak uděláte z rajčatové omáčky a nastrouhaného parmezánu. Teď už zbývá jen omeletu naplnit a pošmáknout si.
Uherská náplň
Tahle náplň je trochu víc kalorická, ale jestli s tím nemáte problém, zachutná vám velmi rychle. Nakrájejte salninu na kousky a orestujte ji, až budete mít mastnotu, přidejte nakrájenou cibuli a orestujte. Až cibulka zesklovatí přidejte mletou papriku. Nakonec na této směsi poduste rajčata a dochuťte dle libosti.
Srbská náplň
Tohle je parketa pro milovníky dušené zeleniny. Poduste směs papriky a rajčat na olivovém oleji. Směs ochuťte solí, pepřem a přidejte čerstvou pažitku.
Vidíte, že příprava náplně není nijak zvlášť náročná a přesto si náramně pochutnáte. Doboru chuť!