Chutney nebo čatní?


Oba názvy jsou správně. Jedná se o hustou pikantní omáčku, která perfektně dochutí méně výrazné pokrmy. U nás tuto funkci zastupuje hořčice. Možná vám chutney zachutná natolik, že si na hořčici a další “dochucovadla” už ani nevzpomenete.


Můžete si je již hotové koupit, ale domácí je přece jen lepší. Ovšem vyžaduje to dostatek času a základních ingrediencí. Čatní se dá připravit jak ze zeleniny tak i z některých druhů ovoce. Ze zeleniny se hodí papriky, rajčata, cukety či rebarbory.


A z ovoce jsou pro přípravu čatní ideální jablka, hrušky, třešně, angrešt, rybíz, jahody, broskve, meruňky a švestky. Používá se i exotické ovoce - třeba mango, grep, pomeranč nebo banán. Pokud nevíte, co se k přípravě čatní hodí, stačí si pamatovat jedno základní pravidlo, a tím je, že všechno, z čeho se dá vyrobit marmeláda, můžete použít i na čatní.


Pikantní chutney s chilli (cca 500 g)


Tuto omáčku můžete podávat k sýrům, ke klobáskám či k masu, nebo si ji namažte do sendviče. Ještě vám poskytneme malou radu. Když budete pracovat s chilli papričkami, raději si oblékněte gumové rukavice. Pálivost z chilli papriček se na vašich rukou udrží ještě dlouho poté, co si je umyjete. A vůbec nezáleží na tom, jak moc důkladně je opláchnete.


  • Čerstvé chilli papričky - 8-10 ks (červené)

  • Paprika - 8 ks (velké, červené)

  • Olivový olej

  • Cibule - 2 ks (střední, červené)

  • Čerstvý rozmarýn - 1 snítka (nasekaný)

  • Bobkový list - 2 ks

  • Celá skořice - 5 cm z 1 ks

  • Mořská sůl, mletý černý pepř

  • Hnědý cukr - 100 g

  • Balsamikový ocet - 150 ml


Než se pustíte do přípravy chutney, sterilizujte si sklenice, do kterých ho pak budete nalévat. Pak si osmažte chilli papričky a červené papriky. Můžete si je připravit na grilu či grilovací pánvi. Nechte je pomalu opékat a průběžně je otáčejte, aby se zbarvily do černa. Malé chilli papričky budou dříve hotové.


Odkládejte je pak i s velkými paprikami do větší mísy, kterou nakonec obalíte potravinovou fólií. Musí se totiž nechat zapařit. Počkejte, až vychladnou, a pak jim odstraňte slupky. Zbavte se i semínek a stopek a nakrájejte nadrobno. Na pánvi si dejte ohřívat olivový olej, vhoďte tam nadrobno nakrájenou cibuli, rozmarýn, bobkový list, skořici, sůl a pepř. Vše promíchejte a smažte přibližně 20 minut, dokud se cibule nezbarví do zlatova.


Potom můžete do pánve nasypat papriky, přidejte k nim cukr a ocet a nechte pomalu probublat. Až se tekutina vyvaří, ochutnejte a pokud to omáčka bude vyžadovat, dochuťte ji. Nakonec jen odstraňte skořici a bobkové listy a nalijte do sklenic, které byste měli uchovávat na tmavém a chladném místě. Lednice je ideálním místem a vydrží vám tam i několik měsíců.


přidejte na:

03. 08. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář