Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Chutney nebo čatní?


Oba názvy jsou správně. Jedná se o hustou pikantní omáčku, která perfektně dochutí méně výrazné pokrmy. U nás tuto funkci zastupuje hořčice. Možná vám chutney zachutná natolik, že si na hořčici a další “dochucovadla” už ani nevzpomenete.


Můžete si je již hotové koupit, ale domácí je přece jen lepší. Ovšem vyžaduje to dostatek času a základních ingrediencí. Čatní se dá připravit jak ze zeleniny tak i z některých druhů ovoce. Ze zeleniny se hodí papriky, rajčata, cukety či rebarbory.


A z ovoce jsou pro přípravu čatní ideální jablka, hrušky, třešně, angrešt, rybíz, jahody, broskve, meruňky a švestky. Používá se i exotické ovoce - třeba mango, grep, pomeranč nebo banán. Pokud nevíte, co se k přípravě čatní hodí, stačí si pamatovat jedno základní pravidlo, a tím je, že všechno, z čeho se dá vyrobit marmeláda, můžete použít i na čatní.


Pikantní chutney s chilli (cca 500 g)


Tuto omáčku můžete podávat k sýrům, ke klobáskám či k masu, nebo si ji namažte do sendviče. Ještě vám poskytneme malou radu. Když budete pracovat s chilli papričkami, raději si oblékněte gumové rukavice. Pálivost z chilli papriček se na vašich rukou udrží ještě dlouho poté, co si je umyjete. A vůbec nezáleží na tom, jak moc důkladně je opláchnete.


  • Čerstvé chilli papričky - 8-10 ks (červené)

  • Paprika - 8 ks (velké, červené)

  • Olivový olej

  • Cibule - 2 ks (střední, červené)

  • Čerstvý rozmarýn - 1 snítka (nasekaný)

  • Bobkový list - 2 ks

  • Celá skořice - 5 cm z 1 ks

  • Mořská sůl, mletý černý pepř

  • Hnědý cukr - 100 g

  • Balsamikový ocet - 150 ml


Než se pustíte do přípravy chutney, sterilizujte si sklenice, do kterých ho pak budete nalévat. Pak si osmažte chilli papričky a červené papriky. Můžete si je připravit na grilu či grilovací pánvi. Nechte je pomalu opékat a průběžně je otáčejte, aby se zbarvily do černa. Malé chilli papričky budou dříve hotové.


Odkládejte je pak i s velkými paprikami do větší mísy, kterou nakonec obalíte potravinovou fólií. Musí se totiž nechat zapařit. Počkejte, až vychladnou, a pak jim odstraňte slupky. Zbavte se i semínek a stopek a nakrájejte nadrobno. Na pánvi si dejte ohřívat olivový olej, vhoďte tam nadrobno nakrájenou cibuli, rozmarýn, bobkový list, skořici, sůl a pepř. Vše promíchejte a smažte přibližně 20 minut, dokud se cibule nezbarví do zlatova.


Potom můžete do pánve nasypat papriky, přidejte k nim cukr a ocet a nechte pomalu probublat. Až se tekutina vyvaří, ochutnejte a pokud to omáčka bude vyžadovat, dochuťte ji. Nakonec jen odstraňte skořici a bobkové listy a nalijte do sklenic, které byste měli uchovávat na tmavém a chladném místě. Lednice je ideálním místem a vydrží vám tam i několik měsíců.


Fotogalerie

Veronika

03. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře