Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Cibulačka - prevence před nachlazením


Cibule byla vždy považována za oblíbený lék. Zlepšuje trávení, likviduje bakterie a povzbuzuje i činnost slinivky, žlučníku i jater. Cibulová šťáva dokáže rozpustit hleny při kašli a doporučuje se užívat při nachlazení, krčních a plicních chorobách i při jaterních katarech.


Krémová cibulová polévka


  • Cibule - 6 ks (velké, žluté)

  • Vývar - 1,5-2 l (můžete místo vývaru použít vodu s bujónem)

  • Masox či bylinková kostka - 1ks

  • Sůl, pepř, smetana - na dochucení (smetanu můžete vynechat)

  • Sádlo - na smažení (klidně můžete použít i olej)

  • Pažitka - na ozdobení

  • Opečené kostky chleba


Nejprve si očistěte cibule a nakrájejte je nadrobno. Připravte si větší hrnec, rozpalte na něm sádlo a přidejte cibuli. Smažte ji tak dlouho, dokud nebude mít zlatou až hnědou barvu. Poté přilijte vývar a kostku masoxu. Nechte polévku vařit přibližně 30 minut, aby vám změkly cibule.


Ponorným mixérem vše rozmixujte a jestli budete chtít, můžete polévku ještě přepasírovat přes sítko, abyste tam neměli žádné cibulové kousky. Pak polévku opět zahřejeme, přidáme smetanu na zjemnění, špetku soli a pepře a před podáváním přidáme i nakrájeno pažitku a kostky chleba. Jestli máte rádi pikantnější chuť, můžete si do polévky přidat česnek. Stačí přidat 2-3 stroužky.


Pravá francouzská cibulačka

  • Žlutá cibule - 4 ks

  • Červená cibule - 2 ks

  • Vývar - 1 l

  • Mouka - 2 lžíce

  • Cukr - 1 lžička

  • Vinný ocet - 1 lžíce

  • Bílé víno - 2 dcl (pokud možno tak volte raději suché)

  • Rozmarýn, tymián, bobkový list, šalvěj - na dochucení

  • Sůl a pepř

  • Máslo - 30 g

  • Olivový olej - 1 lžíce

  • Francouzská bageta - doporučujeme Comté či Gruyére


Cibule oloupejte a nakrájejte na proužky. Pak si v hrnci (ideálně tlustostěnném) rozehřejte máslo a olivový olej a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Smažte na mírném ohni - přesněji řečeno na úplném minimu. Cibule by se měla totiž pomalu smažit minimálně 1 hodinu. Někdy se může stát, že cibule hodně ztmavne či se trochu přichytí ke dnu hrnce, ale ujišťujeme vás, že to nevadí.


Poté přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Po pár minutách zvyšte teplotu a přilijte část bílého vína, vinný ocet. Počkejte, až se tekutina zcela vypaří, a pak přilijte zbytek vína a opět čekáme, dokud veškerá tekutina nezmizí. Nyní si připravte jíšku tím, že tam přidáte mouku.


Několikrát zamíchejte a hned zalijte vařícím vývarem. Polévku nechte vařit ještě dalších 20 minut. A v případě, že polévka je příliš hustá, můžete ji zředit vývarem. Bagetu stačí nakrájet na plátky a posypat strouhaným sýrem. Můžete zapéct jen samotnou bagetu se sýrem v troubě, nebo bagetu se sýrem ponořte do polévky a vše dohromady zapečete v troubě.


Fotogalerie

Veronika

07. 10. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře