Cibule byla vždy považována za oblíbený lék. Zlepšuje trávení, likviduje bakterie a povzbuzuje i činnost slinivky, žlučníku i jater. Cibulová šťáva dokáže rozpustit hleny při kašli a doporučuje se užívat při nachlazení, krčních a plicních chorobách i při jaterních katarech.
Krémová cibulová polévka
Cibule - 6 ks (velké, žluté)
Vývar - 1,5-2 l (můžete místo vývaru použít vodu s bujónem)
Masox či bylinková kostka - 1ks
Sůl, pepř, smetana - na dochucení (smetanu můžete vynechat)
Sádlo - na smažení (klidně můžete použít i olej)
Pažitka - na ozdobení
Opečené kostky chleba
Nejprve si očistěte cibule a nakrájejte je nadrobno. Připravte si větší hrnec, rozpalte na něm sádlo a přidejte cibuli. Smažte ji tak dlouho, dokud nebude mít zlatou až hnědou barvu. Poté přilijte vývar a kostku masoxu. Nechte polévku vařit přibližně 30 minut, aby vám změkly cibule.
Ponorným mixérem vše rozmixujte a jestli budete chtít, můžete polévku ještě přepasírovat přes sítko, abyste tam neměli žádné cibulové kousky. Pak polévku opět zahřejeme, přidáme smetanu na zjemnění, špetku soli a pepře a před podáváním přidáme i nakrájeno pažitku a kostky chleba. Jestli máte rádi pikantnější chuť, můžete si do polévky přidat česnek. Stačí přidat 2-3 stroužky.
Pravá francouzská cibulačka
Žlutá cibule - 4 ks
Červená cibule - 2 ks
Vývar - 1 l
Mouka - 2 lžíce
Cukr - 1 lžička
Vinný ocet - 1 lžíce
Bílé víno - 2 dcl (pokud možno tak volte raději suché)
Rozmarýn, tymián, bobkový list, šalvěj - na dochucení
Sůl a pepř
Máslo - 30 g
Olivový olej - 1 lžíce
Francouzská bageta - doporučujeme Comté či Gruyére
Cibule oloupejte a nakrájejte na proužky. Pak si v hrnci (ideálně tlustostěnném) rozehřejte máslo a olivový olej a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Smažte na mírném ohni - přesněji řečeno na úplném minimu. Cibule by se měla totiž pomalu smažit minimálně 1 hodinu. Někdy se může stát, že cibule hodně ztmavne či se trochu přichytí ke dnu hrnce, ale ujišťujeme vás, že to nevadí.
Poté přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Po pár minutách zvyšte teplotu a přilijte část bílého vína, vinný ocet. Počkejte, až se tekutina zcela vypaří, a pak přilijte zbytek vína a opět čekáme, dokud veškerá tekutina nezmizí. Nyní si připravte jíšku tím, že tam přidáte mouku.
Několikrát zamíchejte a hned zalijte vařícím vývarem. Polévku nechte vařit ještě dalších 20 minut. A v případě, že polévka je příliš hustá, můžete ji zředit vývarem. Bagetu stačí nakrájet na plátky a posypat strouhaným sýrem. Můžete zapéct jen samotnou bagetu se sýrem v troubě, nebo bagetu se sýrem ponořte do polévky a vše dohromady zapečete v troubě.