Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Cibulačka - prevence před nachlazením


Cibule byla vždy považována za oblíbený lék. Zlepšuje trávení, likviduje bakterie a povzbuzuje i činnost slinivky, žlučníku i jater. Cibulová šťáva dokáže rozpustit hleny při kašli a doporučuje se užívat při nachlazení, krčních a plicních chorobách i při jaterních katarech.


Krémová cibulová polévka


  • Cibule - 6 ks (velké, žluté)

  • Vývar - 1,5-2 l (můžete místo vývaru použít vodu s bujónem)

  • Masox či bylinková kostka - 1ks

  • Sůl, pepř, smetana - na dochucení (smetanu můžete vynechat)

  • Sádlo - na smažení (klidně můžete použít i olej)

  • Pažitka - na ozdobení

  • Opečené kostky chleba


Nejprve si očistěte cibule a nakrájejte je nadrobno. Připravte si větší hrnec, rozpalte na něm sádlo a přidejte cibuli. Smažte ji tak dlouho, dokud nebude mít zlatou až hnědou barvu. Poté přilijte vývar a kostku masoxu. Nechte polévku vařit přibližně 30 minut, aby vám změkly cibule.


Ponorným mixérem vše rozmixujte a jestli budete chtít, můžete polévku ještě přepasírovat přes sítko, abyste tam neměli žádné cibulové kousky. Pak polévku opět zahřejeme, přidáme smetanu na zjemnění, špetku soli a pepře a před podáváním přidáme i nakrájeno pažitku a kostky chleba. Jestli máte rádi pikantnější chuť, můžete si do polévky přidat česnek. Stačí přidat 2-3 stroužky.


Pravá francouzská cibulačka

  • Žlutá cibule - 4 ks

  • Červená cibule - 2 ks

  • Vývar - 1 l

  • Mouka - 2 lžíce

  • Cukr - 1 lžička

  • Vinný ocet - 1 lžíce

  • Bílé víno - 2 dcl (pokud možno tak volte raději suché)

  • Rozmarýn, tymián, bobkový list, šalvěj - na dochucení

  • Sůl a pepř

  • Máslo - 30 g

  • Olivový olej - 1 lžíce

  • Francouzská bageta - doporučujeme Comté či Gruyére


Cibule oloupejte a nakrájejte na proužky. Pak si v hrnci (ideálně tlustostěnném) rozehřejte máslo a olivový olej a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Smažte na mírném ohni - přesněji řečeno na úplném minimu. Cibule by se měla totiž pomalu smažit minimálně 1 hodinu. Někdy se může stát, že cibule hodně ztmavne či se trochu přichytí ke dnu hrnce, ale ujišťujeme vás, že to nevadí.


Poté přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Po pár minutách zvyšte teplotu a přilijte část bílého vína, vinný ocet. Počkejte, až se tekutina zcela vypaří, a pak přilijte zbytek vína a opět čekáme, dokud veškerá tekutina nezmizí. Nyní si připravte jíšku tím, že tam přidáte mouku.


Několikrát zamíchejte a hned zalijte vařícím vývarem. Polévku nechte vařit ještě dalších 20 minut. A v případě, že polévka je příliš hustá, můžete ji zředit vývarem. Bagetu stačí nakrájet na plátky a posypat strouhaným sýrem. Můžete zapéct jen samotnou bagetu se sýrem v troubě, nebo bagetu se sýrem ponořte do polévky a vše dohromady zapečete v troubě.


Fotogalerie

Veronika

07. 10. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře