I z cibule se dá připravit fantastická marmeláda. Můžete si na ni pochutnat kdykoliv, ale na podzim ji využijete nejvíce. Její chuť skvěle doplní studené nářezy a sýry. Dokonce ji můžete použít i jako základ pro vývar. V lednici vám v uzavíratelné sklenici vydrží i 3 měsíce, ale je tak výborná, že vám tam stejně dlouho nevydrží.
Cibule - jak prospívá našemu zdraví?
Je bohatá hlavně na kyselinu listovou, vitamín B, C, E a najdeme v ní i karoteny a spoustu minerálů - draslík, vápník, sodík, jód, železo, zinek a další. Nemusíte ji jíst jen na způsob, který dobře znáte. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, jistě pro vás bude příjemným zpestřením vašeho jídelníčku.
Červená cibule - 2 kg (nakrájejte na drobno či na tenké plátky)
Máslo - 140 g
Mleté chilli - ¼ lžičky (klidně můžete vynechat)
Olivový olej - 4 lžíce
Česnek - 4 stroužky (také nakrájejte na plátky)
Portské - 200 ml
Červené víno - 750 ml
Hnědý cukr - 140 g
Červený vinný ocet - 350 ml
Lístky tymiánu - 1 lžíce (ale můžete je nahradit sušeným tymiánem - ½ lžičky)
Sůl - 1-2 lžičky
Pepř - na dochucení
V hrnci si nechte rozpouštět máslo a olej, přisypte tam plátky česneku a cibule a míchejte, dokud se vše nespojí. Pak tam přidejte cukr, tymián, špetku soli a pepře, chilli a důkladně promíchejte. Vařte na mírném ohni a bez pokličky.
Občas směs zamíchejte a nechte ji vařit 40 - 50 minut. Šťáva by se měla odpařit a cibule jemně zkaramelizovat. Poté můžete přilít víno, portské i ocet. Po přidání vína vařte na prudším ohni a směs musíte míchat častěji. Vařte 25 - 30 minut, cibule se musí zbarvit do mahagonové barvy.