Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Cibulová marmeláda


I z cibule se dá připravit fantastická marmeláda. Můžete si na ni pochutnat kdykoliv, ale na podzim ji využijete nejvíce. Její chuť skvěle doplní studené nářezy a sýry. Dokonce ji můžete použít i jako základ pro vývar. V lednici vám v uzavíratelné sklenici vydrží i 3 měsíce, ale je tak výborná, že vám tam stejně dlouho nevydrží.


Cibule - jak prospívá našemu zdraví?


Když se řekne cibule, většina z vás si ji představí jako ten nejobyčejnější druh zeleniny. V kuchyni, především tedy v naší české, se používá nejčastěji. Má výraznou chuť a ukrývá v sobě spoustu výživných a zdraví prospěšných látek.

Je bohatá hlavně na kyselinu listovou, vitamín B, C, E a najdeme v ní i karoteny a spoustu minerálů - draslík, vápník, sodík, jód, železo, zinek a další. Nemusíte ji jíst jen na způsob, který dobře znáte. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, jistě pro vás bude příjemným zpestřením vašeho jídelníčku.


Vyrobte si cibulovou marmeládu na červeném víně 

(4x sklenice o objemu 0,5 l)

  • Červená cibule - 2 kg (nakrájejte na drobno či na tenké plátky)

  • Máslo - 140 g

  • Mleté chilli - ¼ lžičky (klidně můžete vynechat)

  • Olivový olej - 4 lžíce

  • Česnek - 4 stroužky (také nakrájejte na plátky)

  • Portské - 200 ml

  • Červené víno - 750 ml

  • Hnědý cukr - 140 g

  • Červený vinný ocet - 350 ml

  • Lístky tymiánu - 1 lžíce (ale můžete je nahradit sušeným tymiánem - ½ lžičky)

  • Sůl - 1-2 lžičky

  • Pepř - na dochucení


V hrnci si nechte rozpouštět máslo a olej, přisypte tam plátky česneku a cibule a míchejte, dokud se vše nespojí. Pak tam přidejte cukr, tymián, špetku soli a pepře, chilli a důkladně promíchejte. Vařte na mírném ohni a bez pokličky.


Občas směs zamíchejte a nechte ji vařit 40 - 50 minut. Šťáva by se měla odpařit a cibule jemně zkaramelizovat. Poté můžete přilít víno, portské i ocet. Po přidání vína vařte na prudším ohni a směs musíte míchat častěji. Vařte 25 - 30 minut, cibule se musí zbarvit do mahagonové barvy.


Tekutina se vám odpaří asi na ⅔ původního množství. Hotovou marmeládu poznáte podle toho, že získá hustou konzistenci. Nyní můžete cibulovou marmeládu odstavit z ohně a nechat vychladnout. 

Nakonec směs naplňte do sterilizovaných sklenic, uložte je do ledničky dnem vzhůru a nezapomeňte je pořádně uzavřít.




Tip: Cibulovou marmeládu můžete přidat do hamburgerů nebo k sýru.





Fotogalerie

Veronika

15. 09. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře