Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Cibulová marmeláda


I z cibule se dá připravit fantastická marmeláda. Můžete si na ni pochutnat kdykoliv, ale na podzim ji využijete nejvíce. Její chuť skvěle doplní studené nářezy a sýry. Dokonce ji můžete použít i jako základ pro vývar. V lednici vám v uzavíratelné sklenici vydrží i 3 měsíce, ale je tak výborná, že vám tam stejně dlouho nevydrží.


Cibule - jak prospívá našemu zdraví?


Když se řekne cibule, většina z vás si ji představí jako ten nejobyčejnější druh zeleniny. V kuchyni, především tedy v naší české, se používá nejčastěji. Má výraznou chuť a ukrývá v sobě spoustu výživných a zdraví prospěšných látek.

Je bohatá hlavně na kyselinu listovou, vitamín B, C, E a najdeme v ní i karoteny a spoustu minerálů - draslík, vápník, sodík, jód, železo, zinek a další. Nemusíte ji jíst jen na způsob, který dobře znáte. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, jistě pro vás bude příjemným zpestřením vašeho jídelníčku.


Vyrobte si cibulovou marmeládu na červeném víně 

(4x sklenice o objemu 0,5 l)

  • Červená cibule - 2 kg (nakrájejte na drobno či na tenké plátky)

  • Máslo - 140 g

  • Mleté chilli - ¼ lžičky (klidně můžete vynechat)

  • Olivový olej - 4 lžíce

  • Česnek - 4 stroužky (také nakrájejte na plátky)

  • Portské - 200 ml

  • Červené víno - 750 ml

  • Hnědý cukr - 140 g

  • Červený vinný ocet - 350 ml

  • Lístky tymiánu - 1 lžíce (ale můžete je nahradit sušeným tymiánem - ½ lžičky)

  • Sůl - 1-2 lžičky

  • Pepř - na dochucení


V hrnci si nechte rozpouštět máslo a olej, přisypte tam plátky česneku a cibule a míchejte, dokud se vše nespojí. Pak tam přidejte cukr, tymián, špetku soli a pepře, chilli a důkladně promíchejte. Vařte na mírném ohni a bez pokličky.


Občas směs zamíchejte a nechte ji vařit 40 - 50 minut. Šťáva by se měla odpařit a cibule jemně zkaramelizovat. Poté můžete přilít víno, portské i ocet. Po přidání vína vařte na prudším ohni a směs musíte míchat častěji. Vařte 25 - 30 minut, cibule se musí zbarvit do mahagonové barvy.


Tekutina se vám odpaří asi na ⅔ původního množství. Hotovou marmeládu poznáte podle toho, že získá hustou konzistenci. Nyní můžete cibulovou marmeládu odstavit z ohně a nechat vychladnout. 

Nakonec směs naplňte do sterilizovaných sklenic, uložte je do ledničky dnem vzhůru a nezapomeňte je pořádně uzavřít.




Tip: Cibulovou marmeládu můžete přidat do hamburgerů nebo k sýru.





Fotogalerie

Veronika

15. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře