Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Čím nahradit cukr


Kdo z nás nemá rád sladké dobroty, které si s chutí každý z nás dopřeje? Měli bychom si ale položit otázku, kterému cukru dát vlastně přednost? 

Pravdou je, že cukr obsahuje energii, kterou potřebujeme k přežití, ale nadměrná spotřeba způsobuje rovněž zdravotní problémy jako obezitu, cukrovku a vysoký cholesterol. Může přispívat také k náladovosti, zhoršené schopnosti učení, úzkostným pocitům, depresím a bolestem hlavy. Dále snižuje výkonnost svalů a také oslabuje imunitu. Bohužel většina z nás cukr ve stravě přijímá ve zvýšené míře. Lidský organismus je schopen využít dva druhy energie. Tím prvním je tuk, který je základní a na druhém místě jsou sacharidy neboli cukry. Rafinovaný bílý cukr neobsahuje žádné živiny, naopak způsobuje v organismu úbytek vápníku a různých minerálních látek, aby se v těle mohl zpracovat. Vyvstává proto otázka čím jej nahradit. Přírodní sladidla obsahují vitamíny, minerály, enzymy, aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, ale i tady platí heslo „ všeho s mírou “. 

Vhodná přírodní sladidla 

Přírodní třtinový cukr 

Na rozdíl od bílého cukru obsahuje minerální látky, vitamíny a také zdravou melasu. Najdete ho někdy pod názvem „ raw sugar”. Má lehce karamelovou chuť, čímž je i chutnější než bílý cukr a také příjemně voní. Výborně se hodí ke slazení teplých i studených nápojů (kávy,čaje, koktejlů nebo domácích limonád), na přípravu pokrmů či zdobení pečiva. 

Javorový sirup 

Je oblíbeným a zdravým sladidlem. Čím je barva světlejší, tím je jemnější s méně intenzívní vůni a chutí. Světlý se dá použít na všechno, tmavý spíše na pečení. 

Agávový sirup 

Je mnohem sladší, proto můžete dávkovat méně. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a obsahuje mnoho látek zdraví prospěšných. Můžete jej použít do těsta, jogurtů a také k oslazení nápojů. 

Med 

Rovněž obsahuje řadu minerálů a vitamínů a je dobrým zdrojem energie. Ve výživě dětí je cennou potravinou a má také pozitivní vliv na naše zdraví. Můžete s ním ochucovat různé potraviny nebo ho využít při přípravě zeleninových a masitých jídel. 

Stévie 

Je nekalorické sladidlo na přírodní bázi vhodné i pro diabetiky. Nezpůsobuje kazivost zubů. Kromě své sladké chuti má i protizánětlivé účinky. Slouží zároveň jako sladidlo i lék. Má nulovou energetickou hodnotu. Přidat ji můžete do ovocných salátů, dortů, sladších omáček nebo ke slazení nápojů i marmelád. 

Kokosový cukr 

Je bohatý na vitamíny skupiny B, minerály jako draslík, zinek, hořčík a železo. Obsahuje také antioxidanty. V kuchyni se přidává do cereálií, zákusků, používá se při pečení. Hodí se jako sladidlo horkých a studených nápojů. Působí blahodárně na organizmus a podporuje imunitní systém. Je všeobecně známo, že bílý cukr škodí našemu zdraví a proto zkusme zařadit do jídelníčku něco méně škodlivého. Ulevíte svému tělu a také se budete cítit lépe. 

Fotogalerie

romik

04. 09. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře