Čím nahradit oblíbenou kávu?

Ať už jste se rozhodli přestat pít kávu ze zdravotního nebo pocitového důvodu, určitě jste přemýšleli nad tím, jestli neexistují nějaké náhražky, které by vám dodaly energii, ale zároveň neměly ony nepříjemné účinky z nadměrného pití kofeinu. Pozitivní zprávou je, že takových náhražek je hned několik!

Většina lidí pije kávu, protože jsou díky ní bdělejší a zlepšuje jim náladu. Řada studií opravdu naznačuje, že kofein krátkodobě zlepšuje výkonnost mozku – jako je paměť nebo udržení pozornosti. Jenže výzkumy také ukázaly, že zvýšení výkonnosti po konzumaci kofeinu je ve skutečnosti krátkodobým zvratem v abstinenčních příznacích po jeho nedostatku. Stejně jako jakýkoli jiný stimulant, i kofein je návykový a je dobré ho mít pod kontrolou.

Negativní účinky kávyČím nahradit oblíbenou kávu?

  • Vyčerpává nadledvinky,
  • Nadměrné pití kávy stresuje organismus,
  • Dehydratuje tělo,
  • Může vyvolat pocitovou závislost.

Zdravější náhražky kávy

Chai Latte

Chai Latte je kořeněný nápoj, který obsahuje černý čaj, mléko a exotické koření. Objednat si jej můžete v kavárnách, ale při troše zručnosti si jej bez problémů připravíte i doma. Nejoblíbenější je v období chladných měsíců, protože báječně zahřeje a jeho vůně vás přenese do prosluněné Indie, odkud tento lahodný nápoj pochází.

Jak si Chai Latte připravit:

  • Uvařte černý čaj spolu s kardamomem, hřebíčkem a skořicí
  • Poté přidejte podle vlastního uvážení sladidlo (ideálně med)
  • A zakončete našlehaným mlékem

Sypaný zelený čajČím nahradit oblíbenou kávu?

Zelený čaj pili naši předci již před pěti tisíci lety a moc dobře věděli, proč to dělají. Účinky zeleného čaje jsou totiž téměř zázračné. Nejen, že vám tento nápoj dodá energii, ale zároveň posílí kognitivní funkce mozku, zlepší motivaci a díky velkému množství antioxidantů z vás vytáhne i nebezpečné volné radikály!

POZOR: Vždy dávejte přednost tradičnímu sypanému čaji, který je opravdu kvalitní a přinese vám výše uvedené účinky. Nasekaným čajům v sáčcích, které koupíte v supermarketech, se vyhněte.

přidejte na:
Gabriela

18. 02. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář