Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Citronová tráva - znáte?


Citronová tráva, Voňatka citronová nebo také Citronela


Přidává se hlavně do asijských pokrmů, ale zvládnete si ji vypěstovat i u vás doma. Perfektně oživí polévky či ryby a přispívá k dobrému trávení.


Už díky samotnému názvu byste mohli hádat v čem jsou podobné citronům. Tím, co je spojuje, je intenzivní svěží vůně. Tráva voní více než citron a možná pro tu silnou vůni se citronová tráva přidává do parfémů či toaletních vod. Tato bylinka pochází z Asie, ale najdeme ji také v Africe či Austrálii.


Nepředstavujte si ji krásně zelenou jako běžnou trávu. Citronelu poznáte podle trsů dlouhých tenkých listů, které jsou šedé či šedozelené barvy. Mohou být vysoké i přes metr a půl a připomíná to tvarem jarní cibulku. Bílý kořen a z něj dlouhé a pevné listy.


Účinky citronové trávy


Působí antibakteriálně, vývar z citronové trávy můžete zkusit na zmírnění nachlazení, trávících potíží či při jiných zdravotních problémech. Posílíte si tímto vývarem i svou koncentraci. Pokud si po náročném dni chcete dopřát koupel, která vás povzbudí, přidejte citronelu do horké koupele a pocítíte příval energie. Jestli vás otravuje hmyz a už jste vyzkoušeli skoro všechno a nic nezabírá, tak vyzkoušejte vonné tyčinky právě s příměsí citronové trávy. Hmyz se této vůni raději vyhne.


Pěstování


Jelikož se pěstuje v teplých oblastech, citronela je citlivá v zimním období (mráz, sníh). V létě ji vždy můžete umístit na balkon nebo na parapet za okno, ale v nižších teplotách ji raději v květináči udržujte doma pěkně v teple. Buď si ji vegetativně rozmnožíte, což je nejčastější a jednodušší způsob, nebo si nechejte naklíčit semínka. Ale semínka najdete v citronele pouze ve výjimečných případech. Jestli je objevíte nebo si semena koupíte, naložte je do půdy (hlína+písek) a pravidelně zalévejte. Neměli byste používat umělá hnojiva, protože by vám citronová tráva mohla ztratit aroma.


Její využití v kuchyni


Do pokrmů se dávají jen ty měkké části listů a tvrdší části se používají jako koření. Můžete ji používat čerstvou, sušenou nebo i mraženou. Nikdy vám neztratí chuť ani vůni. Citronelu nejlépe připravíte, když ji sloupnete vrchní vrstvu, pak nakrájíte a ještě se doporučuje ji rozdrtit pro lepší uvolnění aroma a chutí.


Fotogalerie

Veronika

31. 03. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře