Čokoláda - spása pro chuťové buňky!


Čokoláda - sladká neřest


Kakaovník je strom, který se kdysi vyskytoval v Americe, ale dnes už se vyskytuje v teplých podnebích po celém světě. Tento strom plodí kakaové boby, z nichž se po procesu fermentace a následného sušení bobů získává surové kakao. Z něho se pak vytváří čokoláda.


O čokoládě jsou první zmínky staré již 2 000 let. Ale kdysi ještě samozřejmě nebyla v takové formě, v jaké ji máme dnes. Pokud si chcete dopřát svou oblíbenou pochoutku, která se prodává v obchodech, pak si musíte počkat až do nich výrobci čokolád přidají konzervanty a suroviny, jenž ji dodají tu chuť, na kterou jste zvyklí. Kvalitu čokolády můžete sami odhalit, pokud si z obalu zjistíte procento kakaového másla. Čím více procent obsahuje, tím je méně dochucena cukrem a přidanými tuky, tím pádem je zdravější.



Druhy, účinky a složení čokolády


Čokoláda (kromě již zmíněných cukrů a tuků) je bohatou surovinou na bílkoviny, vlákninu, vodu, kofein, vápník, fosfor, selen, sodík, ale také obsahuje vitamíny A, B, K, omega mastné nenasycené kyseliny a mnoho dalších účinných látek. Je prodávána ve 3 základních druzích - bílá, mléčná a hořká. Do bílé čokolády je přidávána vanilka a je to nejméně zdravý typ čokolády. Slouží pouze jako odměna pro potěšení chuťových pohárků. Mléčná je sice zdravější než bílá, ale procento obsahu kakaového másla je pořád nízké. Obsahuje jen něco přes 20 % kakaového másla.


V hořké čokoládě je již více než 50 % kakaového másla, tudíž  má i léčivé účinky a také obsahuje méně cukru a tuku. Hořká čokoláda se doporučuje jako podpora mozku a ke zvýšení koncentrace a dokonce je preventivním opatřením proti vzniku rakoviny nebo vysokému krevnímu tlaku. Tento druh čokolády snižuje cholesterol, mírní bolest, působí jako antioxidant, zklidňuje nervový systém a také zmírňuje deprese. Čím je hořká čokoláda kvalitnější, tím více nám pomáhá i při procesu hubnutí. Ale neměli byste si ji dopřávat častěji než 3x týdně po 1 řadě.


Dnes se čokoláda užívá jako afrodiziakum, ale také se s ní setkáte u masáží či zábalů. Většinou vám nejprve bude dopřán čokoládový peeling, pak bude následovat horká čokoládová masáž a na závěr se uvolníte v tomhle sladkém zábalu. Pokud si čokoládovou masáž dopřejete, prospěje to vašemu psychickému zdraví, prý má omlazující účinky - pomáhá zpomalovat proces stárnutí pokožky.


Čokoláda v kuchyni


Teplota pro správné skladování čokolády by neměla být vyšší než 23 °C. Pokud se to nedodrží, vytvoří se na čokoládě šedivý povlak a samozřejmě se postupně rozpouští. Čím chcete mít vaše dorty a jiné dezerty chutnější a zdravější, spolehněte se raději na kvalitnější druhy čokolád. V případě, že chcete čokoládu v tekuté formě, musíte ji umět správně rozpustit. Rozlámejte ji na malé kousky (nebo použijte nůž) a dejte ji do misky z nerezu, která je pro to nejvhodnější. Misku pak vložte do hrnce, jenž je plný vařící vody, a pomalu tak čokoládu rozpouštějte. Aby se vám čokoláda nikde nepřipalovala, pořád ji míchejte a očišťujte i okraje misky. Čokoládu si můžete rozpustit přímo i s jinou tekutinou - v mléce či smetaně, ale dejte si pozor na teplotu, ať se vám nepřipálí.


přidejte na:

21. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář