Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Cuketa - hvězda zdravé kuchyně

S létem nám odstartovala sezóna cuket. Tato velice oblíbená zelenina pochází ze Střední Ameriky. Je to jednoletá teplomilná rostlina nenáročná na pěstování. Zasadit se může i do chudších půd, ale potřebuje sluníčko a vydatnou zálivku. Tvarem připomíná silnou okurku žluté, zelené až světle zelené barvy. Nevhodnější pro konzumaci jsou plody do 25 centimetrů, které se nemusí loupat a semena jsou v nich měkká. Dorůstá do délky až 40 centimetrů a může vážit až 2 kilogramy.


Druhy cukety


Rozlišují se podle barvy a tvaru. Zelené cukety se pěstují a konzumují nejčastěji. Žluté cukety jsou křehčí a chutnější, mají vyšší obsah betakarotenu. Kulaté cukety se odlišují pouze kulatým tvarem. Využívají se k nadívání a zapékání.


Vitamíny a zdraví


Plod cukety obsahuje zhruba 90 % vody, vlákninu podporující zdravé zažívání, antioxidanty, mnoho vitamínů a stopových prvků. Je ideální při hubnutí a redukční dietě, jelikož obsahuje málo kalorií a tuků. Působí příznivě na ledviny, srdce, trávicí ústrojí, imunitní systém při zácpě či neprůchodnosti střev. Pomáhá při léčbě cukrovky, dny i revmatismu. Hodí se k detoxikaci a pročištění celého těla. Slupky cuket obsahují hořčík a karoteny. Nejlepší jsou od července do října. Malé plody mají svěžejší chuť a nemusíte je loupat.


Využití v kuchyni


Cuketa je dostupná po celý rok. Je velmi oblíbenou a často konzumovanou zeleninou díky všestrannému využití v kuchyni, ale také díky své jemné chuti. Hodí se jako zdravá svačina i večeře. Recepty si můžete obměňovat dle libosti. Tato zeleninová princezna je v létě velmi oblíbená a dá se připravit mnoha způsoby. Sýrová je výborná na přípravu salátů (s přidáním jogurtového dresinku a bylinek), také chutná skvěle lehce orestovaná, na pizze nebo grilovaná v troubě. Můžete ji obalit v těstíčku a usmažit, udělat si placky nebo dusit. Hodí se jako skvělá příloha k masu, ale také na zapékání či plnění. Dochutit ji můžete aromatickým kořením jako je zázvor, bazalka, tymián, oregáno a výborně také chutná s česnekem. Přidává se také do koláčů a buchet. Můžete si také namixovat cuketové smoothie. Cuketu rozmixujete s mrkví a okurkami. Získáte lahodný nápoj, který vás zasytí a dodá potřebné živiny. Myslím si, že s touto univerzální zeleninou dokážeme v kuchyni vykouzlit velmi chutné pokrmy.


Fotogalerie

Veronika

27. 07. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře