Cuketa - hvězda zdravé kuchyně

S létem nám odstartovala sezóna cuket. Tato velice oblíbená zelenina pochází ze Střední Ameriky. Je to jednoletá teplomilná rostlina nenáročná na pěstování. Zasadit se může i do chudších půd, ale potřebuje sluníčko a vydatnou zálivku. Tvarem připomíná silnou okurku žluté, zelené až světle zelené barvy. Nevhodnější pro konzumaci jsou plody do 25 centimetrů, které se nemusí loupat a semena jsou v nich měkká. Dorůstá do délky až 40 centimetrů a může vážit až 2 kilogramy.


Druhy cukety


Rozlišují se podle barvy a tvaru. Zelené cukety se pěstují a konzumují nejčastěji. Žluté cukety jsou křehčí a chutnější, mají vyšší obsah betakarotenu. Kulaté cukety se odlišují pouze kulatým tvarem. Využívají se k nadívání a zapékání.


Vitamíny a zdraví


Plod cukety obsahuje zhruba 90 % vody, vlákninu podporující zdravé zažívání, antioxidanty, mnoho vitamínů a stopových prvků. Je ideální při hubnutí a redukční dietě, jelikož obsahuje málo kalorií a tuků. Působí příznivě na ledviny, srdce, trávicí ústrojí, imunitní systém při zácpě či neprůchodnosti střev. Pomáhá při léčbě cukrovky, dny i revmatismu. Hodí se k detoxikaci a pročištění celého těla. Slupky cuket obsahují hořčík a karoteny. Nejlepší jsou od července do října. Malé plody mají svěžejší chuť a nemusíte je loupat.


Využití v kuchyni


Cuketa je dostupná po celý rok. Je velmi oblíbenou a často konzumovanou zeleninou díky všestrannému využití v kuchyni, ale také díky své jemné chuti. Hodí se jako zdravá svačina i večeře. Recepty si můžete obměňovat dle libosti. Tato zeleninová princezna je v létě velmi oblíbená a dá se připravit mnoha způsoby. Sýrová je výborná na přípravu salátů (s přidáním jogurtového dresinku a bylinek), také chutná skvěle lehce orestovaná, na pizze nebo grilovaná v troubě. Můžete ji obalit v těstíčku a usmažit, udělat si placky nebo dusit. Hodí se jako skvělá příloha k masu, ale také na zapékání či plnění. Dochutit ji můžete aromatickým kořením jako je zázvor, bazalka, tymián, oregáno a výborně také chutná s česnekem. Přidává se také do koláčů a buchet. Můžete si také namixovat cuketové smoothie. Cuketu rozmixujete s mrkví a okurkami. Získáte lahodný nápoj, který vás zasytí a dodá potřebné živiny. Myslím si, že s touto univerzální zeleninou dokážeme v kuchyni vykouzlit velmi chutné pokrmy.


přidejte na:

27. 07. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář