Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Cuketa - prospěje vašemu zažívání


Cuketa skvěle prospěje vašemu zažívání!


Tato jednoletá zelenina vznikla křížením. V kuchyni má všestranné využití. Můžeme ji zapéct, usmažit, ugrilovat či podusit. Má malou energetickou hodnotu a zlepšuje trávení.



Účinky


Cuketu tvoří z 90% voda. Má vysoké množství vlákniny a je bohatá na vitamíny A, B a E. Také obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, hořčík a další. Prospívá zažívání a zlepšuje sliznici ve střevech. Pomáhá zvyšovat peristaltiku střev, tudíž má projímavé účinky. Používá se i k léčení revmatismu, onemocnění dny či k léčbě cukrovky.


Bojuje s vysokým krevním tlakem a také působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Díky železu pomáhá konzumace cukety léčit chudokrevnost. Proto se doporučuje zvýšená konzumace v období těhotenství. Také je vhodná pro ženy, které trpí silnější menstruací.


Menší cukety mají lepší chuť než větší plody. Jelikož nemá moc výraznou chuť, tak je dobré ji vždy trochu okořenit nebo alespoň osolit. Pokud chcete lehkou, dietní večeři, vyzkoušejte zapečené cukety s rýží. Potřebujete k tomu jen pár surovin. Co tedy budete potřebovat k přípravě této zdravé večeře pro 4 osoby?



Zapečené cukety s rýží


  • Cuketa - 4 ks

  • Rýže - 1 šálek

  • Sladká paprika - 1 lžička

  • Cibule - 1 ks

  • Česnek - 4 stroužky

  • Strouhaný sýr - 50 g

  • Strouhanka - 2 lžíce

  • olivový olej, sůl, pepř


Nejprve si cukety omyjte. Pak je rozkrojte a vydlabejte jim dužinu. Do rozpálené pánve vhoďte cibuli, kterou nakrájíte na drobno. Až ji budete mít osmaženou do zlatova, tak ji poprašte paprikou a nechte ji zpěnit, ale jen chvilku. Poté přidejte rýži, špetku soli a trochu pepře. Nalijte tam vodu, alespoň dvojnásobné množství a nechte rýži dusit tak dlouho, dokud nezměkne.


Až rýže změkne, přidejte česnek (nastrouhaný či na jemno nakrájený) a také nezapomeňte na tu vydlabanou dužinu z cuket. Lodičky (vydlabané cukety) osolte, vložte do nich vaši rýži a dejte je do nějaké zapékací formy. Ještě je posypejte sýrem a strouhankou. Pak už je stačí zapéct v troubě přibližně na 200 °C nejméně půl hodiny.  


Fotogalerie

Veronika

19. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře