Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Den matek se blíží

Zanedlouho máme opět důvod slavit a to Den matek. Každou druhou květnovou neděli mají všechny maminky svůj den. Kromě kytiček a přáníček si všechny mamky jistě na něčem dobrém pochutnají, a nebo vám právě ony připraví něco dobrého k jídlu.

60564_medium

Foto: cookisses.blogspot.com

Už ve starém Řecku

Ženám, jako dárkyním života, vzdávali poctu již ve starém Řecku. Velice staré zmínky o oslavách tohoto dne pocházejí také z Anglie, kde se ctí Mateřská neděle. Mezinárodním se tento svátek stal až ve 20. století a to na počest Anny Reevers Jarvisové, která bojovala za práva matek celý život. V roce 1912 vyhlásil první oficiální oslavu Mezinárodního dne matek americký prezident Woodrow Wilson. U nás neměl Den matek vždy jistou kolonku v kalendáři. Začal se slavit na popud Alice Masarykové v roce 1923, ale s příchodem komunismu jej vystřídal Mezinárodní den žen. Nyní si ženy mohou užívat svátky oba.

Dort pro maminky

Každou maminku určitě potěší nějaká ta sladkost, zkuste místo bonboniéry upéct dort. Nejde o nijak složitý recept, jistě to hravě zvládnete.

Ingredience: 150 g krystalového cukru, 3 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 balení Ramy Cremfine ke šlehání, čerstvé ovoce na ozdobu dortu, 1 balení dortové želatiny, hoblinky hořké čokolády

Jak na to: Rozšlehejte vejce s cukrem a lžící vody do pěny. Polohrubou mouku smíchejte s kypřícím práškem do pečiva a pak opatrně smíchejte s vyšlehanou pěnou. Pokud to půjde, připravte si srdcovou formu, vymažte ji a naplňte těstem. Korpus pečte ve vyhřáté troubě na 180 C° asi 25 minut.

Přichází na řadu Rama Cremfine, je třeba ji vyšlehat a nechat chvíli v chladu. Potom ušlehanou Ramou potřete rozpůlený dortový korpus, můžete potřít také vrchní část korpusu po obvodu. Už jen zbývá dort nazdobit. Připravte si čerstvé ovoce a naskládejte jej na vrchní korpus, ovoce zalejte dortovou želatinou a ozdobte čokoládovými hoblinkami.

Pralinky pro maminky

Maminku jistě potěší také marcipánové pralinky s čokoládovou náplní. Tyhle budou chutnat všem, jen se po nich zapráší.

Ingredience: 150 g oloupaných mandlí, 200 g moučkového cukru a ½ bílku

Na náplň: 100 g mléčné čokolády, 100 - 150 ml šlehačky, 1 polévkovou lžíci rumu nebo rumové aroma, 1 polévkovou lžíci mletých pistácií

Jak na to: Mandle nameleme najemno nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým moučkovým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto. Náplň do pralinek si připravíme tak, že šlehačku nalijeme do malého kastrůlku, položíme na plotýnku a pozvolna přivedeme k varu. Poté odstavíme z plotny a položíme na prkénko. Do šlehačky začneme postupně přidávat kousky mléčné čokolády. Když se nám čokoláda ve šlehačce rozpustí, položíme kastrůlek zpátky na sporák a znovu přivedeme k varu a opět odstavíme. Do směsi přidáme mleté pistácie, ale použít můžeme i jiný druh oříšků. Náplň necháme vychladnout, poté jí plníme marcipánové pralinky. Ke tvarování pralinek můžete použít tvořítka na led.

Všem maminkám i babičkám přejeme k jejich svátku stálý úsměv na tváři.

Fotogalerie

Kate

30. 04. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře