Divotvorné suroviny 4. díl: Tempeh

 

S lodí jež dováží čaj a kávu pojedu jednou na dalekou Jávu.. A najdu tam co? Tempeh, tedy javánské maso :) Tedy mimo jiné.

Pokud jste o tempehu nikdy neslyšeli, jste pravděpodobně bezstarostní masožravci. V případě, že jste vydali cestou veganství či vegetariánství, jistě jste už do svých slovníčků potažmo jídelníčků tempeh zařadili. A pokud jste někde na půl cesty, tak vám tento článek dá malý vhled do světa této divotvorné suroviny.

 

 

Tempeh je takový veganský, sójový hermelín, který se dá použít i jako náhražka slaniny. Chápete, proto jsme ho museli zařadit do divotvorných surovin.

 

Základním stavebním kamenem tempehu jsou sójové boby, stejně jako u tofu, ale zde je máme hezky v celku a s pěknou ušlechtilou plísní. Ta vzniká fermentací (tedy kvašením) a dělá z tempehu nejstravitelnější a nejzajímavější sójový produkt. Kvašením vznikají v tempehu též „béčkové“ vitamíny (B12), ale jejich přítomnost je přímo závislá na způsobu přípravy tempehu, kvalitě, teplotě a času fermentace. V našich končinách tedy podotýkám je vitaminový podíl v tempehu tak nějak zanedbatelný :)

 

Nicméně, pokud chcete rozvolnit svůj jídelníček a odpočinout si od masa (z jakéhokoli důvodu - a ano, je dobré si občas odpočinout od masa a ulevit svému tělu a naší planetě), určitě zkuste segedín s tempehem, salát, rizoto s tempehem nebo tempehový burger! Pro začínající tempeháře doporučuju začít s uzeným tempehem, který není tak složitý na dochucení a přípravu a dá se v podstatě jen tak přikusovat s chlebem :D

 

Máte nějaký oblíbený recept s tempehem? Sem s ním, budeme rádi, když se nám na webu budou rozrůstat i tyto stravovací cesty!

 

 

přidejte na:
Lucie

19. 06. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář